Könyvtárának megvásárlásával támogatja Faludyt az NKÖM

2002.12.20. 10:42
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) nem a Faludy György által használt ingatlant, hanem a költő kéziratait és könyvtárát vásárolja meg, így támogatja a Kossuth-díjas költőt a XIII. kerületi, Szent István körúti lakás megvásárlásában.
Szentestóth Györgyi, a kulturális miniszter jogi tanácsadója csütörtökön a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón ismertette: a költő kéziratait az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) már katalogizálta, s azok a nemzeti bibliotékába kerültek, az értékes könyvgyűjtemény, könyvtár viszont élete végéig Faludy György használatában marad.

10 millió + áfáért vásárol az NKÖM

Az ingó adásvételi szerződést az OSZK gazdasági igazgatója és Faludy György csütörtökön írta alá a minisztériumban; a megállapodást ellátta kézjegyével Görgey Gábor miniszter és a költő felesége is. A minisztérium ily módon teljesíti a már korábban megígért 10 millió forintos támogatást, sőt a 2,5 millió forintos áfát is a tárca fizeti ki - hangzott el.

Eddig 25 millióval támogatták a költőt

A Szent István körúti két, összesen 150 négyzetméteres lakás forgalmi értékét szeptemberben 54 millió forintra becsülték. A XIII. kerületi önkormányzat 35 millió forintot kívánt megfizettetni a költővel. A Fővárosi Közgyűlés 10 millió, a Középületépítő Rt. és a Hérosz Rt. 7,5-7,5 millió forint támogatást nyújt közérdekű kötelezettségvállalásként a lakásvásárlásra.

Faludy az OSZK-nak szánta könyveit

Görgey Gábor a szerződés aláírásakor a költő elnézését kérte azért, hogy az ügy miatt nyugtalanító kellemetlenségek érték az utóbbi időben. A miniszter sajnálja azt, hogy különböző félreértések folytán a tárca nem találta meg egyből a megfelelő megoldást. Faludy György úgy fogalmazott: valóban nyugtalan volt hónapokig, de leginkább a XIII. kerületi önkormányzat "teljesen illegális viselkedése miatt". A költő szavai szerint a háztömb többi lakását a forgalmi érték 15 százalékáért ajánlották megvásárlásra a bérlőknek, csak őt nem értesítették a lehetőségről.

Faludy György reméli, hogy "végül rendbe jön minden, aminek rendbe kell jönnie". Mint elmondta: mindig is az OSZK-nak szánta könyveit.