Orsolya
7 °C
10 °C

Könyvtárának megvásárlásával támogatja Faludyt az NKÖM

2002.12.20. 10:42
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) nem a Faludy György által használt ingatlant, hanem a költő kéziratait és könyvtárát vásárolja meg, így támogatja a Kossuth-díjas költőt a XIII. kerületi, Szent István körúti lakás megvásárlásában.
Szentestóth Györgyi, a kulturális miniszter jogi tanácsadója csütörtökön a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón ismertette: a költő kéziratait az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) már katalogizálta, s azok a nemzeti bibliotékába kerültek, az értékes könyvgyűjtemény, könyvtár viszont élete végéig Faludy György használatában marad.

10 millió + áfáért vásárol az NKÖM

Az ingó adásvételi szerződést az OSZK gazdasági igazgatója és Faludy György csütörtökön írta alá a minisztériumban; a megállapodást ellátta kézjegyével Görgey Gábor miniszter és a költő felesége is. A minisztérium ily módon teljesíti a már korábban megígért 10 millió forintos támogatást, sőt a 2,5 millió forintos áfát is a tárca fizeti ki - hangzott el.

Eddig 25 millióval támogatták a költőt

A Szent István körúti két, összesen 150 négyzetméteres lakás forgalmi értékét szeptemberben 54 millió forintra becsülték. A XIII. kerületi önkormányzat 35 millió forintot kívánt megfizettetni a költővel. A Fővárosi Közgyűlés 10 millió, a Középületépítő Rt. és a Hérosz Rt. 7,5-7,5 millió forint támogatást nyújt közérdekű kötelezettségvállalásként a lakásvásárlásra.

Faludy az OSZK-nak szánta könyveit

Görgey Gábor a szerződés aláírásakor a költő elnézését kérte azért, hogy az ügy miatt nyugtalanító kellemetlenségek érték az utóbbi időben. A miniszter sajnálja azt, hogy különböző félreértések folytán a tárca nem találta meg egyből a megfelelő megoldást. Faludy György úgy fogalmazott: valóban nyugtalan volt hónapokig, de leginkább a XIII. kerületi önkormányzat "teljesen illegális viselkedése miatt". A költő szavai szerint a háztömb többi lakását a forgalmi érték 15 százalékáért ajánlották megvásárlásra a bérlőknek, csak őt nem értesítették a lehetőségről.

Faludy György reméli, hogy "végül rendbe jön minden, aminek rendbe kell jönnie". Mint elmondta: mindig is az OSZK-nak szánta könyveit.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.