A bíróság felfüggesztette a vitatott megállapodást

2001.07.23. 19:24
A II- III. kerületi bíróság felfüggesztette azt a megállapodást, melyet Tarlós István, óbudai polgármester és a Sziget Kft. tulajdonosai írtak alá hetekkel ezelőtt. A végzés indoklása kimondja, hogy a homoszexuális műsorokat tiltó szerződéskiegészítés az alkotmányba ütközik.
Hétfőn vette át a Háttér Baráti Társaság a Melegekért a végzést, melyben a II- III. kerületi bíróság ideiglenesen felfüggesztette a Tarlós István és a Pepsi Sziget szervezői között született július 10-ei megállapodást. A szerződéskiegészítést a jogerős ítéletig függesztette fel a bíróság, így nem lehet rá érvényes szerződésként hivatkozni. A döntés indoklása kimondja, hogy a homoszexuális műsorokat kitiltó megállapodás alkotmányellenes.

- Örülünk a bírósági végzésnek, hiszen először mondta ki Magyarországon bíróság, hogy nem lehet szexuális kisebbséget egy rendezvényről kitiltani - kommentálta a történteket Kárpáti József ügyvéd, a Háttér Baráti Társaság jogi képviselője. Juhász Géza, a Habeas Corpus Munkacsoport vezetője szerint a nemzetközi nyilvánosság bevonása nélkül nem születhetett volna meg ez az eredmény.

Mint korábban beszámoltunk róla, az óbudai polgármester, két rendőrezredes és a Sziget tulajdonosai, Gerendai Károly és Müller Péter által aláírt megállapodás megtiltja a rendezvény szervezőinek, hogy homoszexuális felvilágosító műsor szerepeljen a Pepsi Sziget programjában. A nyilvánosságra került dokumentum nagy felháborodást keltett civil meleg és jogvédő szervezetek körében - a Habeas Corpus Munkacsoport hivatali visszaélés vádjával feljelentette a polgármestert, a meleg egyesületek által tartott múlt heti nemzetközi sajtótájékoztatón pedig bojkottot helyeztek kilátásba, amennyiben a felek nem mondják fel a szerződést július 22-ig.

Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője ezt követően elnézést kért a szexuális kisebbségektől és felmondta a szerződést. Tarlós István sem a Sziget Kft. akkori, sem a bíróság mai döntését nem kívánta kommentálni. Az esettel kapcsolatban tartott múlt heti sajtótájékoztatóján az önkormányzati vezető az alkotmányra hivatkozva kifejtette, hogy nem követett el diszkriminációt. A polgármester által megbízott Hegedűs László ügyvéd a sajtótájékoztatón elmondta: meggyőződése, hogy a nyomozó hivatal bűncselekmény hiányában meg fogja tagadni a nyomozást azzal a feljelentéssel kapcsolatban, amelyet a Habeas Corpus tett hivatali visszaélés miatt Tarlós István ellen.