Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

800 milliós gyorssegély a filmszakmának

2002.07.04. 17:18
A kormány 800 millió forintos gyorssegélyt nyújt a filmes szakmának új játékfilmek forgatására - jelentette be Görgey Gábor kulturális és László Csaba pénzügyminiszter csütörtökön azután, hogy a filmszakmai kerekasztal képviselőivel a mozgóképszakma anyagi gondjainak enyhítéséről és a filmtörvény előkészítéséről tárgyaltak a kultuszminisztériumban.
A második félévi általános tartalékból folyósítandó pénzsegély elosztásáról a szakma által elfogadott elosztási mechanizmuson keresztül, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) pályázati rendszerének keretében döntenek - mondta László Csaba.

A pénzügyminiszter közölte, hogy felszabadítják az MMK által még az idén játékfilmkészítésre fordítható 320 millió forintot is. Így egy hónapon belül 1,1 milliárd forint kiutalásáról születhet kormánydöntés.

- A gyorssegély a teljesen megrekedt filmgyártás továbbvitelét szolgálja - fogalmazott Görgey Gábor -, aki szerint a filmes szakma képviselői elégedetten nyugtázták, hogy végre valódi partnerre találtak a minisztériumban.

30 játékfilm készülhet el

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának közleménye szerint az MMK-nak juttatandó 800 millió forintból elkészülhet az a 30 játékfilm, amelyet a kuratórium forgatásra érdemesnek ítélt, de pénzszűke miatt a munkálatok nem kezdődhettek meg.

Görgey Gábor beszámolt arról is, hogy a minisztériumban a filmszakma bevonásával megkezdődik a filmtörvény kidolgozása, amely forrásokat biztosít majd a filmgyártáshoz, gondoskodik az infrastruktúra megteremtéséről és a pénzek szabályozott, politikától független, demokratikus elosztásáról.

Kidolgozandó mozgókép-törvény

A mozgókép-törvény a tervek szerint kitér majd az állami biztosítékokra, a befektetési adókedvezményekre, a filmes járulékok filmiparba történő visszaforgatására, a filmjogok hasznosítására, egy koprodukciós alap létrehozására, illetve a külföldi bérmunka feltételeire is.

- Meggyőződésünk, hogy a magyar filmgyártás is elérhet arra a szintre, amely a környező országok mozgóképes iparát jellemzi - nyilatkozott Szomjas György filmrendező, aki a szakmai érdekképviseleteket tömörítő filmszakmai kerekasztal képviseletében vett részt az egyeztetésen.

Az ugyancsak jelenlévő Grunwalsky Ferenc operatőr-rendező reménykeltőnek nevezte a minisztériummal megkezdődött párbeszédet, s megjegyezte, hogy a filmtörvény alapjául szolgáló - néhány héten belül elkészülő - szakmai tervezetben javaslatot tesznek az átmenetinek ígérkező jövő évi filmes finanszírozás összegére.

További 3 milliárdra lenne még szükség

A filmes szakemberek becslése szerint 2003-ban mintegy 3 milliárd forintra lesz szüksége a játékfilmes iparnak. Görgey Gábor az MTI kérdésére válaszolva jelezte: a filmszakma számára nem mindig az a legelőnyösebb, ha a filmes támogatás mértékét a bruttó hazai össztermékhez kötik, ennek a pénzügyminiszter sem híve, ezért erről nem állapodtak meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.