800 milliós gyorssegély a filmszakmának

2002.07.04. 17:18
A kormány 800 millió forintos gyorssegélyt nyújt a filmes szakmának új játékfilmek forgatására - jelentette be Görgey Gábor kulturális és László Csaba pénzügyminiszter csütörtökön azután, hogy a filmszakmai kerekasztal képviselőivel a mozgóképszakma anyagi gondjainak enyhítéséről és a filmtörvény előkészítéséről tárgyaltak a kultuszminisztériumban.
A második félévi általános tartalékból folyósítandó pénzsegély elosztásáról a szakma által elfogadott elosztási mechanizmuson keresztül, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) pályázati rendszerének keretében döntenek - mondta László Csaba.

A pénzügyminiszter közölte, hogy felszabadítják az MMK által még az idén játékfilmkészítésre fordítható 320 millió forintot is. Így egy hónapon belül 1,1 milliárd forint kiutalásáról születhet kormánydöntés.

- A gyorssegély a teljesen megrekedt filmgyártás továbbvitelét szolgálja - fogalmazott Görgey Gábor -, aki szerint a filmes szakma képviselői elégedetten nyugtázták, hogy végre valódi partnerre találtak a minisztériumban.

30 játékfilm készülhet el

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának közleménye szerint az MMK-nak juttatandó 800 millió forintból elkészülhet az a 30 játékfilm, amelyet a kuratórium forgatásra érdemesnek ítélt, de pénzszűke miatt a munkálatok nem kezdődhettek meg.

Görgey Gábor beszámolt arról is, hogy a minisztériumban a filmszakma bevonásával megkezdődik a filmtörvény kidolgozása, amely forrásokat biztosít majd a filmgyártáshoz, gondoskodik az infrastruktúra megteremtéséről és a pénzek szabályozott, politikától független, demokratikus elosztásáról.

Kidolgozandó mozgókép-törvény

A mozgókép-törvény a tervek szerint kitér majd az állami biztosítékokra, a befektetési adókedvezményekre, a filmes járulékok filmiparba történő visszaforgatására, a filmjogok hasznosítására, egy koprodukciós alap létrehozására, illetve a külföldi bérmunka feltételeire is.

- Meggyőződésünk, hogy a magyar filmgyártás is elérhet arra a szintre, amely a környező országok mozgóképes iparát jellemzi - nyilatkozott Szomjas György filmrendező, aki a szakmai érdekképviseleteket tömörítő filmszakmai kerekasztal képviseletében vett részt az egyeztetésen.

Az ugyancsak jelenlévő Grunwalsky Ferenc operatőr-rendező reménykeltőnek nevezte a minisztériummal megkezdődött párbeszédet, s megjegyezte, hogy a filmtörvény alapjául szolgáló - néhány héten belül elkészülő - szakmai tervezetben javaslatot tesznek az átmenetinek ígérkező jövő évi filmes finanszírozás összegére.

További 3 milliárdra lenne még szükség

A filmes szakemberek becslése szerint 2003-ban mintegy 3 milliárd forintra lesz szüksége a játékfilmes iparnak. Görgey Gábor az MTI kérdésére válaszolva jelezte: a filmszakma számára nem mindig az a legelőnyösebb, ha a filmes támogatás mértékét a bruttó hazai össztermékhez kötik, ennek a pénzügyminiszter sem híve, ezért erről nem állapodtak meg.