Akár évi 14 milliárd is járhat a filmeseknek

2002.07.19. 11:39
Évi 12-14 milliárd forintos támogatást biztosító állami forrásokról is szól a kidolgozás alatt álló új filmtörvény, mely a filmszakma valamennyi területét átfogja, a gyártástól a forgalmazáson át a mozik támogatásáig - tudta meg a Népszabadság.
A régóta húzódó filmtörvény szakmai koncepcióját a Filmszakmai Kerekasztalba tömörült szervezetek dolgozzák ki, amit a kulturális tárca egyedüli szakmai partnerének tekinti a kodifikáció során. A koncepció összefoglalásával Port Ferencet, a Filmforgalmazók Egyesületének elnökét bízták meg.

A régóta várt törvény előkészítésének új módjáról Görgey Gábor kulturális és László Csaba pénzügyminiszter, továbbá a filmes szervezetek képviselői közelmúltbeli találkozóján állapodtak meg. Ezen a találkozón egyeztek meg többek között a filmgyártásnak juttatandó idei 800 milliós gyorssegélyről is. Port Ferenc arról tájékoztatta a napilapot, hogy már el is készült a filmtörvény szakmai koncepciója, amelyet a kerekasztalba tömörült szervezetek két héten belül minden részletében véglegesítenek.

Port szerint eddig mindig azért futott zátonyra a törvény ügye, mert a kulturális minisztérium tervezetét a pénzügyi tárca megvétózta, ám hozzátette: ez az első alkalom, amikor nem állandó feszültség közepette folyik az előkészítés. A törvényjavaslatról valószínűleg már csak jövőre szavazhat az Országgyűlés.