Száztizenegy aláírás a 'Franka-projekt' ellen

2003.02.19. 11:29
Franka Tibor budakalászi előadásának rádiós feldolgozása a panaszosok szerint puszta "mocskolódás". A Budapest Rádió a beadvány formai és tartalmi elutasítását kéri.
Megkezdte a Budapest Rádió "Franka-projektjével" kapcsolatos vizsgálatát szerdán az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottsága. A műsorszolgáltató ez év január első felében, összesen négy órában sugárzott műsora kapcsán - a rádió önként jelentkező hallgatói, közöttük színészek olvastak fel Franka Tibor korábbi, Budakalászon tartott előadásából - egy budapesti magánszemély fordult a testülethez.

Le akarták járatni a polgári oldalt?

A beadványához további 111 támogató aláírást csatolt panaszos álláspontja szerint nem bizonyítható, honnan tud az eseményen elhangzottakról a rádió, hiszen a műsorvezető maga is úgy nyilatkozott, hogy a helyi kábeltelevízió már letörölte ott készült felvételét.

A panaszos szerint "vélhetően összevágott" anyagot tett közzé a Budapest Rádió, amely ehhez feltételezése szerint a Soros Alapítvány anyagi támogatását is igénybe vette. A beadványban foglaltak szerint a műsorszám teljes egészében Franka Tibor és a polgári oldal lejáratását célzó "mocskolódás" volt.

Budapest Rádió: csak a jogsértő részek nem hangzottak el

Ellenkeresetében a műsorszolgáltató - formai és tartalmi okokra hivatkozva - a beadvány elutasítását kérte. Az érvelés szerint a panasz a médiatörvény olyan részére vonatkozik, amely nem tartozik a grémium hatáskörébe, határidőn túl érkezett az ORTT-hez, ráadásul előtte a beadványozó nem fordult e témában a műsorszolgáltatóhoz.

A Budapest Rádió jogi képviseloje szerint az adó nem sértette meg Franka Tibor személyiségi jogait, de ha így történt volna, az sem panaszbizottsági eljárás, hanem csak polgári per tárgya lehetne. Ráadásul kérdéses, hogy ilyen sérelem ügyében az érintetten kívül más is fordulhat-e bármilyen fórumhoz.

Hangsúlyozta: Franka Tibor előadásának felvétele rendelkezésükre áll, azt át is adták a panaszbizottságnak, s a felvételből csak az esetleg jogsértőnek ítélhető részek nem hangzottak el műsorukban. Az ORTT Panaszbizottsága a műsor anyagának megismerését követően február 27-én folytatja az eljárást.