Gerendai Károly a Törzsasztal vendége volt 3.

2001.07.10. 20:45
MANo: Szerinted semmit nem adtatok fel az elveitekből? Vagy nem voltak ilenek?

G.K.: Én remélem, hogy semmi lényegeset nem kellett eddig feladnunk az elveinkből, de azért azt fontos megjegyeznem, hogy a rendezvényt nem elvi alapon szervezzük, hanem a saját értékrendünknek igyekszünk megfelelni. Egyébként jó lenne tisztázni: én egy rendezvényszervező vagyok, aki igyekszik szociálisan érzékeny lenni, de az emberi jogok védelme alapvetően a jogvédő szervezetek feladata és ezért hívjuk őket a Szigetre, hogy ott ezt a tevékenységet helyettünk kifejtsék.

GrG: Ja és egy dologgal tud zsarolni. A sziget nem nagyon tud elköltözni.....

G.K.: Ez így van, már az 1997-es balhé után próbáltuk körbejárni az egyéb lehetőségeket, sajnos elég siralmas a helyzet.

Vadjutka: Nekem igazából egy kérdésem lenne: mi is pontosan a kialakult vita tárgya azaz a "homoszexuális felvilágosítás"?

G.K.: Én ebben a kérdésben csak Tarlóst tudom idézni, hogy mi, amit ő ezen címszó alatt tiltani akar. Azt mondja, hogy szerinte a fiatalkorúak erkölcseit megronthatja ha a homoszexuálitásról beszélnek neki, úgy hogy azt nem elítélik.

Sorrowvampire: a gond nem az, hogy lesz-e szivárványsátor vagy sem, hanem hogy aláírtatok egy alkotmányellenes megállapodást..... és nem a melegpropaganda tiltásáról, hanem a felvilágosító tevékenységről is...... a következő mi lesz? nem lesznek drogprevenciós/felvilágosító helyek sem? esetleg a krisnások sem lehetnek jelen? vagy inkább tiltsunk ki minden-egy kisebbségről- szóló felvilágosító színhelyet is? igenis értem a tiltakozást..... nem annak szól, hogy lehet-e szivárványsátor vagy sem hanem annak, mennyire vagyunk toleránsak a kisebbségekkel szemben....

G.K.: Mint azt már többször elmondtuk: mindenféle programot megtartunk. A megállapodásunk arról szól, hogy emiatt esetleg bezárathatja a rendezvényt a polgármester, az erre vonatkozó lehetőségekről igyekszünk jogászoktól tanácsot kérni.

RadiX: Nem erzitek ugy, hogy politikai manipulacio aldozatai lettetek?

G.K.: De, sajnos a bőrünkön érezzük.

Banduska: Tarlós logikáját követve a kábítószerről szóló felvilágosító előadások -amiket az iskolákban vezényelnek le- arról szól, hogy megpróbálják a fiatalokat rábeszélni arra, hogy drogosok legyenek?

G.K.: Ezt az érvet mi is használtuk.

Zso: Nehogy már a Bahia színpad, világzenei színpad, szabadegyetem programja legyen a legdrágább!

G.K.: Ki mondta, hogy ez a legdrágább? Az viszont biztos, hogy Magyarországon ez a legdrágább világzenei fesztivál, és hogy messze mi költünk a legtöbbet kulturális programokra.

Desseffy: a pr csapat meg alszik ilyenkor??? Marinka Csaba és Vető Viktória presscommando team hol van?

G.K.: Dolgoznak, csak az irodában. A PR és press stratégiánk alapvetően az hogy a balhé nem köztünk és a melegek, vagy köztünk és a Tarlós között van, hanem a Tarlós nézetei és az emberi jogokat tiszteletben tartók között van.

Zso: Nem erzitek ugy, hogy egyre gyengebb lesz a sziget? Hol van mar az elso evek hangulata? Szerintem ezt az egyre gyengebb zenekarok okozzak, mert ezekre a nagyszinpadon szereplokre mar mas reteg kivancsi, mint a regi fellepokre. Sehol egy Motorhead, Faith No More vagy Iggy Pop kaliberu zenekar. Azt az indokot nem tudom elfogadni, hogy nem ertek ra a nagy sztarok, akik a kivansagok kozt elso helyen szerepeltek. Valamint velemenyem szerint, sokkal jobb zenekarokat lehetne hozni, akik kevesebb penzt kernek, mint ezek az MCk meg mas muanyagok, akikre senki sem fog emlekezni 1-2 ev mulva. Vagy a penz mindennel tobbet er es az elveiteket is sotetszinu, cukros ital jarja at ma?

G.K.: Egy picit próbáld magad az én helyembe képzelni, ahány emberrel összefutok és a Szigetről beszélünk, mindegyik más álláspontot képvisel a programmal kapcsolatban. Az egyik szerint most a legjobb, másik szerint tök szar, vagy a tavalyi jobb volt - és így tovább. Mi arra tudunk támaszkodni, hogy kiket kértek tőlünk a legtöbben és ezeket a kéréseket igyekszünk lehetőség szerint teljesíteni. Arról, hogy kinek milyen zene tetszik, nem mi döntünk, hanem Ti. Igyekszünk minél sokszínűbb, mindenféle műfajú programot összeállítani.

Oriza triznyák: Ne is győzd hangoztatni hogy te csak egy rendezvényszervező vagy, a törvény nem ismerete nem mentesít tehát ha nem is te de valakinek csak kell érteni a sziget kft-nél a joghoz hiszen szerződéseket köttök stb.. és te képviseled most a céget. és itt hangsúly inkább azon van hogy aláírtatok valami amit nem kellett volna ha meleg lennék aszthiszem elég megalázónak érezném elmenni egy rendezvényre a programjaimmal miközben van egy ilyen aláírt irat. fű alatt azért megoldottuk gondolattal.

G.K.: Tudom, hogy a törvény nem ismerete nem mentesítő és azt sem állítom, hogy ez lehetett az egyetlen megoldás, de akkor abban a helyzetben ez tűnt a legjobbnak. Azóta sem gondolom, hogy helytelenül cselekedtünk, azt sajnálom, hogy ha valaki félreérti, vagy félremagyarázza a szándékainkat. Jogi kérdéseket nem is én szoktam eldönteni, de a Tarlós asztalánál nem egy jogi kérdés állt fent.

Zso: "Akkor érzem majd jogosnak a hasonló vádakat, ha nem lesz pl. Bahia színpad, világzenei színpad, szabadegyetem - és még hosszan sorolhatnám az egyre színvonalasabb [és drágább] programokat, amelyek szerintem pont az új generációk és szokásaik ellen fanyalgóknak szólnak." Hat akkor mi mar egy kisebbseg vagyunk, akik itt fanyalgunk. Jovore mar a 25nel oregebbek se mehetnek ilyen helyre, mert a tinik elkezdenek majd rancosodni meg oszulni tollunk. Meg ezek szerint az "oregek" egyre tobbe kerulnek. Hat ez szornyu.

G.K.: Amikor elkezdtük a Szigetet csinálni, az hogy mi legyen a program, egyértelmű volt számunkra, hiszen mind érdeklődési körünk, mind életkorunk alapján mi is a céközönséghez tartoztunk. Mára eltelt 9 év és mindjárt 31 vagyok, és sajnos néhány program kivételével - itt most a zenékről beszélek - számomra érdektelen, ismeretlen zenekarokról beszélünk. Azonban az tény, hogy idén sikerült eddig a kívánságlistáról a legtöbb zenekart az élbolyból elhoznunk, az pedig félreértés, amit itt valaki állított, hogy az élboly tagjai a legdrágábbak. Sokszor nincs összefüggés kívánságlistán való népszerűség és az árak között.

Zso: "Bár már úgy tudtuk, hogy a megállapodás megköttetett, ám most már sajnos biztos, hogy mégsem lesz Fun Lovin' Criminals a Szigeten. Érdekes, hogy fellépésük bejelentése óta egyszer már felreppent, miszerint mégsem jönnek, ám akkor több oldalról is cáfolták a hírt. Nos, tehát akkor mégsem" A meleg ugy miatt mondtak le a fellepest?

G.K.: Nem semmi köze az ügyhöz, még mielőtt előkerült volna, jelezték, hogy augusztusi koncertjeiket le akarják mondani. Egészen hétfőig [amikor még a meleg ügy nem szerepelt a sajtóban] bíztunk benne, hogy van megoldás és a napok elcseréléséről egyeztettünk. Sajnos úgy néz ki sikertelenül és végül nem lesznek idén a Szigeten. De ígéretet tettek a későbbi vendégszereplésre. [Sajnos az elmúlt 2 nap történései más irányba terelik a figyelmünket, s azóta nem tudtunk a sajtóban ezzel érdemlegesen foglalkozni.]

Csabus: - Vajon mi késztet arra benneteket, hogy évről-évre a - méltán - legrosszabb hírű biztonsági szolgálat, az in-kál emebereit, a pokol angyalait alkalmazzátok a sziget verőembereinek, emberek tízezreit fosztva meg ezzel a létbiztonsághoz való alapvető jogától? - Tavaly büszkén hirdettétek, hogy megoldottátok a sátrak szellőzését. Hurrá! gondoltam, három év után ezt is megértük, nem kell megfulladni minden esti koncerten. Természetesen kamu volt az egész, levegőt ugyanúgy csak a kijárat közelében lehetett kapni.
- Rendszeresen felhívjátok rá a figyelmet, hogy használjuk az értékmegőrzőt, mert külöben nem vállaltok felelősséget semmiért. A probléma csupán az, hogy a második nap már tele van az összes csomagmegőrző (mind a kettő), nem lehet sehová betenni egy táskát sem. Akkor legalább ne reklámoznátok folyamatosan! Miért kell teljesen hülyére venni az embert?
- Minden évben többszörösére bővítitek a szigeten a wc-k, zuhanyzók számát - legalábbis ezt állítjátok. Ehhez képest, mint régi szigetes állíthatom, hogy öt évvel ezelőtt pontosan ugyanennyi zuhanyzó működött. Most megint kit nézünk hülyének?
Végezetül annyit, hogy a tavalyi sziget volt számomra az utolsó, soha többé a közelébe sem megyek, mindenkit lebeszélek róla, a sziget maffia kft-nek pedig azt kívánom, ebbe a mostani botrányba bukjon bele, s így talán pár év múlva létrejöhet ehelyett a sziget helyett újra valami olyasmi, amiért érdemes lelkesedni...

G.K.: - Az In-Kalt kicsit túldramatizálod, egyébként mondj nekem olyan biztonsági céget, akinek megfelelő gyakorlata van és több mint ezer embert ki tud állítani egy hétre. Sajnos ilyen nincs, utánanéztünk és megoldásnak azt találtuk, hogy az In-Kal soraiba a tömegirányítói feladatokra egyetemistákat, főiskolásokat vetetünk fel. Szerintem ezzel sokat javult a helyzet, így már nem a ráérős munkanélküli izompacsirták töltik ki a hiányzó posztokat.
- Tavaly 3 sátor szellőztetését ígértük, sajnos valóban nem mindig sikerrel, például a zenekarok technikai személyzete egyszerűen kihúzta a konnektorból a ventillátort. Idén mindenesetre igyekszünk továbbfejleszteni a rendszert. - Csomagmegőrző idén 4 helyszínen lesz, kb. 2x akkora kapacitással, mint tavaly.
- A WC-k száma nyomon követhetően évről évre nagyságrendeket nő, a tavalyi 350 biowc-hez képest idén pl. 440 lesz, plusz a konténerek. A zuhanykapacitást valóban mininálisan tudjuk csak növelni, de a zuhany az ottlakó hetijegyeseknek van kitalálva, számuk az utóbbi öt évben érdemileg nem változott. Ehhez a képest a zuhanyok száma azért megduplázódott.
Egyébként a zuhanyok számának további növeléséhez csatornázni kellene, ami viszont kiemelt zöld övezeti besorolás miatt egyelőre reménytelen, nem beszélve a költségekről. És arról a tényről, hogy 1 hét használat miatt lehet nem az én dolgom lenne csatornát építeni a fővárosi szigetekre.
Utolsó mondatoddal kapcsolatban: hülye vagy, Csabus. :)

Banditos: Amszterdamban lattam olyan mobil WC-ket-himnemu egyedeknek-, amit csak korbe kell allni es egyszerre 4 ember hasznalhatja. Erdemes lenne a kek dobozok egy reszet lecserelni hasonlokra. A dobozokban nappal ezer fok van + este pedig semmit nem lehet latni bennuk. Igaz hogy Cooper ugynok megmondta, hogy nincs jobb mint vizelni a termeszetben, de ezeket talan tobben hasznalnak es akkor a Sziget vegefele a bokrok kornyeke is egy kicsit jobban nezne ki.

G.K.: Ha tudsz további infókat ezekről - s nem kell hozzájuk csatornázás -, akkor a Sziget Irodán kíváncsian várjuk.

WinEtu: Kedves Károly! Hol lehet megtalálni a vitatott programot? Elvi vita folyik valamiről, aminek a részleteit nem ismerjük. Vajon miről állítja Tarlós Úr, hogy információi vannak "kifogásolható" meleg-programokról, s miről állítja Albert Györgyi, hogy a program nem sérti a "szabályokat"? Eldőlt már egyáltalán, hogy lesz-e Szivárvány sátor, avagy nem? A hírek nem egyértelműek... Mi alapján döntiek el, hogy milyen jellegű programok kapnak helyet a rendezvényen - úgy értem - hol vannak a határok? üdvözlettel, Etu

G.K.: A sátor programját tudomásom szerint ma egy közleményben kiadjuk, s gondolom az Indexen is olvasható lesz. Nincsenek a programoknál merev szempontok, egyéni vizsgálat alá esnek a felmerülő vitás kérdések, ilyenkor igyekszünk az érintettekkel és a kollágákkal ezt megbeszélni.

Peyerk: Szerinted milyen jogi eszköz lett volna T.I. kezében, ha Ti nem írjátok alá ezt a megállapodást? És nem jogi? (A nickemet valószínűleg nem ismered, de ismerjük egymást. Óbudai és fővárosi önkormányzati képviselő vagyok, a kerületi MSZP-frakció vezetője.) B.G.

G.K.: neked talán nem kell bemutatnom a hivatal működését, szerinted az ügyosztályok Tarlós ellenében ki mernek adni bármilyen szakhatósági engedélyt?

FatMo - Mi az oka annak, hogy a mozgássérültek az utóbbi években nem kaphatnak kocsibehajtási engedélyt, (hangsúlyozom, nem belépőtől beszélek!) holott, mint azt Ön is tudja a Sziget körül gyakorlatilag lehetetlen parkolni. Az első pár évben semmi gonot nem jelentett a parkolóhelyek kiadás. Elég sok helyen megfordultam mára világban és ezzel soha nem volt gond. (Pld. a Bécsújhelyi koncerteken általában gyakorlatilag a színpadtól és a mozgássérült emelvénytől pár méterre lehet parkolni, pedig ott 120 ezer ember is megfordul!) A mozgássérülteknek + 10 méter is gondot jelenthet, amit meg kell tenni.
- Miért nincsen, vagy ha van, akkor csak elvétve mozgássérült WC a Szigeten. - Idén már az első naptól kezdve lesz mozgássérült emelvény, vagy ugyanúgy mint tavaly, csak a 3. naptól? (Esetleg egyáltalán nem lesz?)
Még egy kérdés az aktuális Tarlós üggyel kapcsolatban:
-Hogy lehet az, hogy nem határolódtak el kategórikusan attól amit Tarlós úr kért? Nyilván Ön sem gondolja komolyan, hogy emiatt ne engedélyezte volna a Szigetet

G.K.: A behajtási engedélyeket sajnos nagyon meg kellett szigorítanunk, mert igy is túl sok a zenészeket és áruszállítókat szolgáló gépjármű - de felénk előre ilyen kérésekkel forduló mozgássérültek engedelyét eddig megoldottuk. Amennyi mozgássérült biowc az országban, mind kint van a Szigeten.
- Lesz mozgássérült emelvény az első naptól, tavaly egy félreértés miatt a nyitás napján elbontották és csak a harmadik napra építették újra.
- Sajnos én az elmúlt évekből tapasztalatból ismerem Tarlós reakcióit, ne felejtsük el, hogy 1997-ben hozott betiltó határozatot.

Sziasztok, köszönöm a lehetőséget és a kérdéseket, remélem, sikerült tisztábbá tennem a képet. Most sajnos mennem kell, mert nemsokára pont a melegszervezetekkel fogunk egyeztetni.

>>Vissza a 2. részre
>>Vissza az 1. részre