Munkácsy Golgotájáért gyűjt egy közalapítvány

2001.03.12. 11:32
Közel 300 millió forintot kell összegyűjtenie június végéig egy debreceni közalapítványnak ahhoz, hogy Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának "Golgota" című festményét jelenlegi tulajdonosától megvásárolhassa. Ha az egymillió dollárnak megfelelő összeg az adott időpontig nem jön össze, a debreceni Déri Múzeumban letétbe helyezett kép magyar származású, New Yorkban élő tulajdonosa elárverezi a festményt.
Munkácsy Krisztus-trilógiája: a Krisztus Pilátus előtt (1881), a Golgota (1884) és az Ecce Homo (1896) című, passiótémát feldolgozó, hatalmas méretű festményegyüttese 1995 óta látható együtt a debreceni Déri Múzeumban. Az Amerikát is megjárt három festmény közül egyedül az Ecce Homo jogi helyzete rendezett, ez ugyanis Déri Frigyes hagyatékából került az állam tulajdonába és a Déri Múzeumba.

Ecce homo, 1896
Olaj, 403 x 650

A Krisztus Pilátus előtt jogi helyzete sem tisztázott

A Krisztus Pilátus előtt jelenlegi tulajdonosa a magyar származású, Kanadában élő Joseph Tanenbaum, aki az 1988-ban egy Sotheby's árverésen vásárolt festményt letétbe helyezte a múzeumnál. Bár szóban már jelezte a kulturális intézmény vezetőinek, hogy a festményt jelenlegi helyén kívánja hagyni, írásos szerződés eddig még nem született. Dr. Szathmári Ibolya, a múzeum igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, hogy Tanenbaum több megoldást is felvázolt a kép kezelésének és jogi helyzetének tisztázására: alapítványi forma és a jezsuita rend egyaránt szóba került.

A trilógia harmadik tagja, a Golgota az Egyesült Államokban élő Bereczki Csaba Gyula galériatulajdonos birtokában van, aki szintén egy Sotheby's árverésen vásárolta festményt 1988-ban. A Golgota 1993 augusztus 20-án került letétbe a múzeumnál, ám ez a szerződés tavaly januárban lejárt. Bereczki képviselőjén keresztül októberben jelezte, hogy egymillió dollárért cserébe lemond a festményről a múzeum javára. Az egyesek szerint irreálisan magas, mások szerint irreálisan alacsony vételár kiegészítésére többen is ígéretet tettek, ám pillanatnyilag nem látszik sok esély az összeg összegyűjtésére.

Golgota, 1884
Olaj, 460 x 712

Segélykoncertek és marketingkampány

A közel 285 millió forintnak megfelelő összeg előteremtésére idén februárban a debreceni és a hajdú-bihari önkormányzat közösen alapítványt hozott létre Munkácsy-trilógiáért Közalapítvány néven, melynek kuratóriumi elnöke Bényi Árpád festőművész lett. Bényi az Indexnek elmondta, hogy a két önkormányzat által egy-egy millióval elindított alapítvány jelenleg segélykoncertek segítségével próbálja összegyűjteni az összeget. Az eddig megtartott három koncert alatt már több mint félmillió forint összejött, Hajdúdorog önkormányzata és egy kilencvenéves támogató pedig száz-százezer forintot ajánlott fel az alapítványnak, az Index Törzsasztalán indított topikban szintén több felajánlás érkezett.

A támogatói koncertek mellett egy többlépcsős marketing-kommunikációs terv is született már a festmény megmentésére - közölte kérdésünkre Tóth Csaba, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat munkatársa. A kampány először megyei, áprilistól pedig országos szinten szólítaná meg a lakosságot. A minimális költségvetésű reklámhadjáratot a befolyt pénzből finanszíroznák, de a végső összegről csak a március 13-ai kuratóriumi ülésen döntenek. A kampány ötletét egyébként maga Kalotay László, Bereczki Európában tartózkodó képviselője adta, aki mindezt mint "a képkereskedelemben járatos szakember" tanácsolta a kuratóriumnak.

Krisztus Pilátus előtt, 1881
Olaj, 417 x 636

Bereczki a júniusra összegyűlt összeg fényében dönt a Golgota további sorsáról. Az alapítványt képviselő Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és Láyer József, Hajdú-Bihar megye közgyűlésének elnöke továbbra is tárgyalnak más lehetséges megoldásról. Bereczki közben jelezte: más műtárgyakat is elfogadna a vételár hiányzó része helyett.

A kulturális minisztérium több mint 70 millióval beszállna

Ecsedy István, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára az Indexnek elmondta: a minisztérium továbbra is tartja magát korábbi ígéretéhez, mely szerint ha az alapítvány összegyűjti legalább az ár felét, akkor ők az ár további egyharmadával segítenék a kép megvételét. A jelenlegi egymillió dolláros ajánlatot ugyanakkor irreálisnak tartja az NKÖM, a támogatást csak egy 20 százalékkal alacsonyabb javaslat esetén érvényesítik. Ezek szerint a minisztérium - a jelenlegi dollárárfolyammal számolva - a 220 milliós vételárat tartja elfogadhatónak, és ennek egyharmadát, azaz több mint 70 milliót fizetne a Golgota megmentéséért. Ecsedy hozátette, hogy ha a közalapítvány megkeresné őket, a minisztérium - informális úton - vállalati szponzorok megkeresésében is segítene.

Alig három hónap áll rendelkezésre, hogy az alapítvány a jelenleg összegyűjtött néhány millió forintot kiegészítse. Bár sem a kuratórium, sem más szervek nem tartják esélyesnek a Golgota itt tartásának ezt az útját, egyelőre más megoldás nincs kilátásban.