Kertész Imre vadászrepülőt reklámozott akaratán kívül

2004.11.16. 16:16
A svéd-magyar kulturális év programjai segítették a Gripen vadászgépek eladását.
Svéd cégek - a stockholmi kormánnyal karöltve - külföldi művészeket arra használnak fel, hogy tudtuk nélkül, közvetve reklámozzák a svéd hadiipar termékeit.

Mint Owe Wagermark, a Gripen International konzorcium szóvivője az SR rádióállomásnak kedden megerősítette, idén többek között a svéd-magyar kulturális esztendő rendezvényei is részét képezik a svéd gyártmányú JAS Gripen vadászgép értékesítését elősegítő, sikeres erőfeszítéseknek. Korábban a rendezők még soha nem beszéltek arról, hogy összefüggés volna a kulturális rendezvények és az áhított fegyverüzlet között.

Kihasznált művészek

Felháborodottan reagált a hírre Torgny Lindgren író, aki a közös kulturális program keretében Kertész Imre Nobel-díjas magyar íróval együtt lépett föl Budapesten. Sem neki, sem Kertésznek nem volt halvány fogalma a hadiipari üzlet hátteréről - jelentette ki Lindgren, aki a svéd királyi akadémia tagjaként részt vesz a Nobel-díjasok kiválasztásában.

"Ha valaki Magyarországon a véleményemet kérdezte volna, azt feleltem volna neki: Nehogy megvegyétek ezt az átkozott repülőgépet" - mondta az író a rádióban. Szavai szerint politikusok és üzletemberek szemérmetlenül megpróbálják prostituálni a kultúra képviselőit.

Wagermark viszont, akinek cége 14 vadászgépet adott el Magyarországnak 6,5 milliárd koronáért (725 millió euró), azt állította: a kultúra megfelelő "alapfokú sportág" a közös értékekről folytatott párbeszédhez. "Ha Magyarországon tartózkodom, hát persze hogy megemlítem Kertész Imre Nobel-díját. Másutt talán szintén akad egy Nobel-díjas, aki pozitív kapcsolódási pontot jelenthet" - érvelt a svéd író.

Wagermark meggyőződését fejezte ki, hogy egy svéd gyermekszínház magyarországi fellépése szintúgy pozitív szerepet játszott a Gripenek eladásáért kifejtett erőfeszítésekben. Johan Bernarder, a blekingei színház igazgatója ezzel kapcsolatban így nyilatkozott: "Kihasználtak bennünket anélkül, hogy halvány sejtelmünk lett volna erről. Nem kellemes érzés ez."