Leváltás és feljelentés a győri színházban

2007.04.12. 20:41
A győri önkormányzat közgyűlése elbocsátotta Korcsmáros Györgyöt, a Győri Nemzeti Színház igazgatóját, és az intézmény gazdálkodásának visszásságai miatt feljelentést is tesz. A szocialisták koncepciós pert emlegetnek.

Elbocsátotta állásából Korcsmáros Györgyöt, a Győri Nemzeti Színház igazgatóját a helyi önkormányzat csütörtöki rendkívüli közgyűlésén. A közgyűlés határozott arról is, hogy a polgármester tegyen büntető feljelentést ismeretlen tettes ellen a színház gazdálkodása során tapasztalt visszásságok miatt, különös tekintettel a karbantartási és felújítási munkákra.

Fegyelmi vétség

Az indoklás szerint az igazgató fegyelmi vétséget követett el azzal, hogy közalkalmazotti jogviszonyából adódó kötelezettségeit több ízben megszegte. Kalmár Ákos fegyelmi vizsgálóbiztos a fegyelmi tanáccsá alakult nyilvános közgyűlésen úgy fogalmazott: "szabálysértések tömkelegét" követte el a színházigazgató. Túllépte a költségvetési előirányzatot, s ez a túlköltekezés tavaly elérte a 113 millió forintot, a teátrum költségvetésének több mint 10 százalékát.

A fegyelmi biztos tévesnek minősítette azt az állítást, hogy Korcsmáros György művészeti vezető, aki csak a jó színvonalú színházért felelős, a gazdasági ügyek felelőse pedig a gazdasági igazgató. Szijjártó Péter, az önkormányzat többségi Fidesz-KDNP frakciójának vezetője a vitában kifejtette: nem művészeti kérdésről van szó, hanem gazdálkodási-fegyelmi kérdésről.

Tiltakoznak a szocialisták

Ezzel az állásponttal messzemenően nem értettek egyet az ellenzékben lévő szocialista képviselők, akik azt hangsúlyozták: ha egy ember sorsáról kell dönteni, akkor a szakmai-művészi teljesítményt nem lehet elválasztani a gazdasági ügyektől. Szijjártó Péter szerint a testületi döntés lényege, hogy megengedi-e az önkormányzat az intézményvezetőknek a költségvetési keretek túllépését. A színház gazdasági anomáliái közül emlékeztetett arra, hogy közel 30 millió forintért üdülési jogot vásároltak, s ezzel összefüggésben 2037-ig elkötelezték magukat a használatidíj-fizetésre.

A jobboldali önkormányzati képviselők felrótták az igazgatónak a különféle kifizetések ellenőrzésének elmulasztását, és egyebek között azt is számon kérték, hogy miért költött mintegy kétmillió forintot a teátrum dohányzóhelyének kialakítására. Az egyik szocialista képviselő úgy vélekedett, "koncepciós per látszata körvonalazódik", ezt a felvetést Kalmár Ákos határozottan visszautasította.

Rossz a finanszírozási struktúra

Korcsmáros György hozzászólásában azt fejtegette, hogy rossz a színház finanszírozási struktúrája, a következő évad műsortervének készítésekor nem lehet kiszámítani, hogy mit hoz a következő gazdasági év. Kitért arra is, hogy a dologi kiadásokat évek óta nem emelte az állam.

Az ülés nyilvános volt ugyan, de a határozatot zárt ülésen hozták meg a képviselők a vonatkozó törvény szerint. A határozat nyilvánosságra hozatalát követően Korcsmáros György újságírói kérdésre közölte: az önkormányzati döntés miatt munkaügyi bírósághoz fordul. Kijelentette: büszke arra, hogy 15 éves igazgatósága alatt a színház 160 bemutatót tartott, és büszke arra a légkörre is, ami az elmúlt másfél évtizedben a győri teátrumot jellemezte.

Az elbocsátott igazgató kitért arra, hogy az új városvezetés tavaly októberi megalakulása óta nem ült le vele tárgyalni, pedig a pénzügyi vizsgálat befejezéséig számos problémát lehetett volna még tisztázni. "A végeredményből visszafelé csak egyet lehet tudni: hogy már akkor tudták, hogy én bűnös leszek, amikor még nem volt vizsgálat" - mondta Korcsmáros György.