Hammer: Miért nem kapcsolják ki?

2003.10.22. 13:00
Nem tartja jogosnak Hammer Ferenc, az ELTE médiatanára az ORTT-hez érkezett szülői tiltakozássorozatot, ami a médiában sugárzott erőszakos és szabados szexualitású műsorok ellen irányult. Szerinte a szülők egyszerűen ki is kapcsolhatnák a tv-t, ha az éjszaka gyermekük előtt éppen ilyen jellegű műsort sugároz.
Hammer az ORTT látszólag semmitmondó nyilatkozatát korrekt, és tulajdonképpen kedvesen ironikus válasznak tartja. Szerinte az ORTT fogalmazhatott volna úgy is: "Kedves panaszkodó, mielőtt lamentál, hogy miért dől a szenny a tévéből, előtte szíveskedjen meggyőződni arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak a szexualitás és az erőszak ábrázolására."

ORTT sajtóközleménye
Az Országos Rádió és Televízió Testülethez az utóbbi időben ezernyi levél érkezett, amelyben gyermekeik és unokáik érdekében nézők sokasága tiltakozott a médiában sugárzott erőszakot és szabados szexualitást bemutató műsorok ellen.
Az Országos Rádió és televízió Testület maga is aggasztónak tartja különböző médiumokban a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására alkalmas műsorszámok állandó jelenlétét, ezért a médiatörvényben előírt felügyeleti és ellenőrzési jogkörének gyakorlásával folyamatosan vizsgálja a műsorszolgáltatókat és szankcionálja a törvénysértéseket.
Az Országos Rádió és Televízió Testület bízik abban, hogy a műsorszolgáltatók érdeke is, hogy műsoraikat a törvényi előírások és a nézői érdekek tiszteletben tartásával sugározzák.
Hammer szerint, ha ezt a néző megteszi, akkor megtudhatta volna, hogy amennyiben - nem a késői órákban - malackodást vagy brutalitást mutatnak a tévében, akkor azért eddig is büntetést járt.

Példaként említette a TV3 elsötétítését a Született Gyilkosok miatt, vagy a TV2 megbüntetését a "Big Brother szexelései miatt". Vélekedése szerint a lakosságnak egyelőre nehézséget okoz hozzászokni a gondolathoz, hogy a média tartalmainak szabályozása során rá is hárul felelősség.

"Míg az emberek viszonylag jól képesek saját maguk érvényesíteni azt a normát, hogy gyerekkel nem itatunk pálinkát" - mondta Hammer - "egy hasonló feladat esetében, miszerint gyerekkel nem nézetünk pornófilmet, a többség azt gondolja, hogy a feladat a hatóságra tartozik."

Szerinte meg kéne érteni azt a viszonylag egyszerű összefüggést, hogy ha a gyerekek ronda dolgokat néznek a tévében, az nem a média bűne, hanem a szülőké, akik számára könnyebb egy távoli hivatalra mutogatni, mint feltenni a távirányítót a szekrény tetejére.

"Személyes véleményem szerint az amikor valaki a saját gyerekét az ORTT-vel akarja megvédetni a saját tévéjétől, olyan, mintha a Vízművekkel akarnám elzáratni a vizet, amikor tele lett a kádam - mondta Hammer, majd összegzésképpen hozzátette: Nem természetes, hogy az erőszakot és a szexet betiltják, amikor ezek hosszú távon fejtik ki hatásukat, míg hasonló, hosszú távon ható tartalmakra, például sztereotípiákra füle botját sem billenti a szabályozó."