Amerikai sztárügyvéd a magyar állam ellen

2004.04.02. 16:54
A viszontagságos múltú Hatvany-festmények az országban maradhatnak, ha az állam kártérítést fizet a nácik által kirabolt családnak.
A holokauszt során elrabolt műkincsek ügyére szakosodott amerikai sztárügyvéd, Ed Fagan pert indít a magyar állam ellen, írta pénteki számában a Népszabadság. Fagan tíz festményt szeretne visszaszerezni, amely állítása szerint egykor a Hatvany-gyűjtemény részét képezték.

Egyelőre még folynak a per előkészületei, így nem tudni, hogy mikor kerül sor a kereset New York-i beadására. Az ügy a napilap szerint azért most kapott nyilvánosságot, mert uniós csatlakozásunk idején az országra irányuló figyelem fokozottan korrekt hozzáállásra készteti az államot.

A stratégia érthető lesz a Hatvany-gyűjtemény múltjának ismeretében. Ed Fagant a festmények jogi képviseletével megbízott Joram Deutsch svájci ügyvéd kérte fel a feladatra.

Kísért a múlt

Joram Deutsch pedig annak a Hans Deutsch-nak a fia, aki százharminc más hasonló ügy mellett a Hatvanyak jogi képviseletét is ellátta. Az ügyvéd a hatvanas években elérte, hogy 17,5 millió márka kártérítést fizessenek a nácik által kirabolt családnak.

Később azonban megvádolták, hogy hamis dokumentumokkal operált, és 19 hónapra vizsgálati fogságba zárták. Az 1973-as tárgyaláson aztán kiderült, hogy a történet éppen fordítva igaz: az ügyvéd az, akit hamis vádak alapján fogtak perbe.

Bizonyítást nyert továbbá, hogy a Szovjetunióba hurcolt képeket nem Budapestről, hanem Berlinből vitték el az oroszok, tehát a családot a németek fosztották meg vagyonuktól.

Bár Hans Deutsch-ot csak részben rehabilitálták, költségeit például nem térítették meg, nem hagyott fel a Hatvany-gyűjtemény ügyével, amit fia is folytatott. Joram Deutsch egy New York-i El Greco-kiállításon látott kép nyomán bukkant újra nyomra, és bízta meg végül az üggyel Ed Fagant.

A Népszabadság információi szerint a család Svájcban és Franciaországban élő leszármazottai határozottan kiállnak jogaikért, de nem ragaszkodnak magukhoz a képekhez, azaz a festmények kártérítés fejében valószínűleg Magyarországon maradhatnak.