A jogvédők bírálják Dávid Ibolya állásfoglalását

2001.07.31. 12:22
A szexuális kisebbségek jogvédelmét ellátó Habeas Corpus Munkacsoport levelet küldött az igazságügy-miniszternek, amelyben kifogásolják, hogy Dávid Ibolya korábbi nyilatkozatában a "keresztény erkölcs" nevében intette visszafogottságra a melegeket.
"Az emberek egyenjogúságát tisztelő demokratikus erkölcs nem akarja a melegséget önmagában véve erkölcsileg minősíteni, eldönteni, hogy az jó-e vagy rossz. Az Ön által idézett katolikus katekizmus ellenben, mely nem tartja jóváhagyhatónak a homoszexuális cselekedeteket, elutasító alapállásával eleve szűkre zárja a párbeszéd nyújtotta lehetőségeket" - áll a levélben, amelyet Juhász Géza, a Habeas Corpus igazgatója és A. Timár Eszter ügyvivő írt alá.

A jogvédők mindezt arra reagálva írták a Dávid Ibolyának, hogy az igazságügy-miniszter a hétvégén kijelentette: a keresztény erkölcsiség alkalmas a homoszexuális és leszbikus hajlamú emberekkel való egészséges társadalmi viszony kialakítására, de az érintettek részéről is szükséges, hogy viselkedésük kellő toleranciával és visszafogottsággal párosuljon.

Dávid Ibolya
A levél szóvá teszi továbbá, hogy Dávid a meghirdetett programok ismerete nélkül nyilatkozott úgy, mintha azok a homoszexualitás népszerűsítését szolgálnák. Ezek a foglalkozások nem szexuális felvilágosítást szolgálnak, hanem a nőket és a kisebbségeket ért kirekesztés, erőszak, illetve az emberi jogok témáját járják körül - szögezi le a Habeas Corpus. Az egyesület érthetetlennek tartja, hogy a miniszter hivatalos minőségében nem a Magyar Köztársaság alkotmányára és törvényeire, illetve a nemzetközi egyezményekre, hanem egy bizonyos vallás dogmáira hivatkozik.

A levélírók végül felhívják Dávid Ibolya figyelmét arra a visszásságra, hogy "az eredményt megjósoló véleményt mond egy olyan büntetőjogi ügyben, amelyben az a kormánytól független nyomozó hatóságok még az alapvető tényállás tisztázásánál sem jutottak tovább". Vasárnapi nyilatkozatában az igazságügy-miniszter elmondta, hogy a polgármester esetében a hivatali visszaélés szóba sem kerülhet amiatt, hogy a homoszexuális jellegű felvilágosító rendezvény ellen fellépett. Dávid Ibolya szerint a polgármester nem lépte túl a hatáskörét, amikor a rendezvény szereplői számára bizonyos feltételeket állapított meg.