Árpád
-1 °C
9 °C

Egy El Greco-festményt vissza kell adnia az államnak

2005.11.16. 14:17
Martha Nierenberg egy El Greco-képet visszakap az államtól a Fővárosi Bíróság szerdán kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint. A hat éve húzódó perben tizenegy, becslések szerint összesen 1,5 milliárd forint értékű festményt követel vissza Herzog Mór Lipót örököse a magyar államtól, illetve több múzeumtól. A többi tíz kép vonatkozásában a felperes keresetét elutasította az elsőfokú bíróság.

Szóbeli indoklásában a bíró kifejtette: a festmények tulajdonjogáról az eljárás során számos, egymással ellentétes adat merült fel. A mérlegelés során ezek közül elsősorban a korabeli, azaz több évtizedes, esetenként félévszázados bizonyítékokat, okiratokat fogadta el.

#alt#
El Greco: A Szent család
Forrás: enciklopedia.fazekas.hu

Az országban maradnának a képek

A Fővárosi Bíróság szerint a vitatott képek közül egyedül az El Greco-festmény esetében állapítható meg, hogy az örökösök tulajdonában maradt. Ez a műkincs ugyanis megőrzésre került a Szépművészeti Múzeumba és ott is maradt. Ezt semmi nem szakította meg, tehát az állam elbirtoklás útján történő tulajdonszerzése e kép esetében fel sem merülhetett.

A perben A Szent család című El Greco-képről van szó - nyilatkozta az Indexnek Mihály Mária, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, aki arra a kérdésre nem kívánt nyilatkozni, hogy mekkora értéket képvisel a spanyol festő műve.

Martha Nierenberg ügyvédje a határozathozatal után elmondta, fellebbeznek a döntés ellen, így a Herzog-per a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik másodfokon.

A felperes jogi képviselője szerint abban az esetben, ha a per eredményeként megbízója tulajdonába kerülnek az értékes műkincsek, azokat a magyar állam védetté nyilvánítja és így mindenképpen az országban maradnak. Ez történt ugyanis az eljárás során korábban már a felperesnek átadott egyetlen képpel, egy Munkácsy Mihály által készített vázlattal.

Az EU bekeményítene
Korábbi sajtóhírek szerint az Európai Parlament uniós szabályozást sürgetett annak érdekében, hogy a nácik által hadizsákmányként, vagy a kommunista államosítások nyomán elkobzott műkincsek visszakerüljenek eredeti tulajdonosaikhoz. Ennek kapcsán korábban az EU parlamentjének jogi bizottsága előtt Martha Nierenberg arról beszélt, hogy a magyar állam vonakodik visszaadni az egykor családja birtokában volt Herzog-gyűjteményt. Annak ellenére, hogy Magyarország 1998-ban, Washingtonban kötelezettséget vállalt arra, hogy a második világháborúban elrabolt műkincseket visszaadja az eredeti tulajdonosoknak.

Van Dyck, Cranach, Courbet képeket perelnek

Az Egyesült Államokban élő, amerikai-magyar állampolgárságú Martha Nierenberg 1999-ben indított polgári pert nagyapja, Herzog Mór Lipót örököseként a magyar állam, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria ellen 12 festmény visszaszerzéséért. A vitatott műkincsek között vannak Anthonis van Dyck, Lucas Cranach, Gustave Courbet, El Greco és Munkácsy Mihály alkotásai.

A Herzog-gyűjteményt a második világháború előtt Herzog Mór báró, budapesti bankár alapozta meg. Halála után három gyermeke osztozott a hagyatékon. Az örökösök később a tengerentúlra menekültek a zsidóüldözés elől, a gyűjteményt tudomásuk szerint széthordták, Magyarországon kívül a Szovjetunióba is kerültek alkotások.

A Fővárosi Bíróság 2000 októberében első fokon, nem jogerősen tíz képet nyilvánított Martha Nierenberg örökségének, ám a másodfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság 2002 novemberében megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárás lefolytatására kötelezte a Fővárosi Bíróságot. Ebben a megismételt eljárásban született meg szerdán az újabb elsőfokú határozat.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!