Emőke
8 °C
19 °C

Az ORTT helyt adott a melegek panaszának

2001.11.16. 19:50
Az ORTT szerint a Magyar Televízió (MTV) Rt. A Hét című műsora július 8-i adásában megsértette a sokoldalúságnak és kiegyensúlyozottságnak törvényben foglalt követelményét, amikor a homoszexualitás problémájáról nem adott reális képet - derül ki az Országos Rádió és Televízió Testület határozatából.
Az ügyben korábban elmarasztaló határozatot hozott az ORTT Panaszbizottsága, a testület most ezt hagyta helyben, elutasítva az MTV Rt. jogorvoslati kérelmét.

Az indoklásból kiderül: több melegszervezet panasszal fordult az ORTT Panaszbizottságához, mivel szerintük A Hét július 8-án sugárzott, a homoszexualitás társadalmi vonatkozásaival foglalkozó tudósítása alkalmas volt a homoszexualitással szembeni társadalmi előítéletek további fokozására. Mint emlékezetes, a műsorban kiragadott bibliai versek hangzottak el, amelyek a homoszexualitást halállal büntetendőnek bélyegezték. A Hét továbbá megkísérelte összemosni a homoszexualitást és az AIDS problémáját.

A panaszbizottság a panaszoknak helyt adott, emiatt az MTV Rt. jogorvoslati kérelmet terjesztett elő.

Az ORTT határozatában kötelezte a Magyar Televízió Rt.-t, hogy A Hét című műsorban értékelő magyarázat nélkül tegye közzé az ORTT azon megállapítását, hogy A Hét megsértette a médiatörvény sokoldalúságra és kiegyensúlyozottságra vonatkozó kitételeit, és "olyan szerkesztési megoldásokat alkalmazott a megkérdezett személyek kiválasztásával, továbbá bizonyos hang- és képhatásokkal, amelyek inkább növelhették a problémával szemben meglévő társadalmi előítéletet".

Horváth Szilárd, aki szeptember 28-a óta főszerkesztője A Hét című műsornak, az MTI érdeklődésére közölte, hogy nem teszik közzé az ORTT által meghatározott szöveget, hanem bírósághoz fordulnak.

Az Országos Rádió és Televízió testület nem kívánta kommentálni az ügyet.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.