Hiller nyomulása fúrta meg a magyarok cannes-i szereplését

2007.04.26. 16:36
Nem került be az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál kiemelt meghívottjai közé Magyarország, mert a szervezők szerint a magyar kulturális miniszter mindenáron Andrew Vajna Szabadság, szerelem című filmjét akarta beprotezsálni a főprogramba. Az Index birtokába került levélváltás szerint Hiller István hat emailben győzködte a franciákat, akik megelégelték a dolgot, és meghívták Lengyelországot. A miniszter szerint az 56-os filmet a Filmunió rakta a kiküldött pakkba.

"Annak ellenére, hogy többször is elmagyaráztuk, sajnos hiába, hogy ez a film nem felel meg a kritériumainknak, az önök országának képviselői nem voltak hajlandóak elfogadni érveinket" - üzenték a Hiller István vezette Kulturális és Oktatási Minisztériumnak utolsó levelükben a cannes-i filmfesztivál szervezői. Az idei program összeállítói egyúttal mailben közölték azt is, hogy visszavonják Magyarország meghívását a Tous les Cinémas du Monde 2007 programba.

Benn lett volna az ötben

Úgy tudjuk, Magyarország India, Libanon, Kolumbia, Szlovénia társaságában kapott felkérést a fesztivál keretében három éve működő programba. A Tous les Cinémas du Monde lényege, hogy minden évben öt-hat ország kap lehetőséget egy-egy napra filmművészetének megismertetésére. A fesztivál és a Provence-Alpes-Côte d'Azur régió közös projektjében hívják meg az egyes országokat, hogy azok filmiparát megismertethessék. "Elsődleges célunk, hogy illusztráljuk a világ mozijainak sokszínűségét" - áll a nemzetközi szemle honlapján, ahol az április 19-én közreadott jubileumi, 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos programjából Magyarország már hiányzik, helyette Lengyelország került a listába.

A Korda Stúdió akadály

A magyaroknak bejött Kata és Iván

Dobó és Vajna tavaly Cannes-ban

A Szabadság, szerelem című 56-os pólós mozi Goda Kriszta rendezésében, Dobó Kata és Fenyő Iván főszereplésével készült. Eddig a film az októberi bemutató óta Magyarországon 470 ezer nézőt hozott, amivel az 1989 utáni összesített magyar toplistán a harmadik legnézettebb film lett, tavaly pedig a nézőszám szerinti toplista tetejére került. A költségvetéséről csak annyit árult el Andrew Vajna producer, hogy hogy viszonyul más itthon forgatott filmekhez: "Az I Spy sokkal nagyobb költségvetésű volt, A miniszter félrelép közel ekkora". És még hozzátette: "Annyiba kerül, amennyiért jegyet váltanak rá a nézők". Az átlagjegyára magyar viszonylatban nem volt alacsony, 800 forint feletti.

"A berlini fesztivál Berlinale Special válogatásába azért hívták meg a Szabadság, szerelmet, mert Andy Vajna a film producere és mert Magyaroszágon sikeres" - mondta az Indexnek Jörg Taszman, a Die Welt szakírója a februári fesztiválszereplésről. Hivatalos cannes-i programban így nem lehetett idén a Berlinale miatt, mert Cannes-ban előfeltétel, hogy ősbemutató legyen, de ez a kis programjaikra nem vonatkozik. A tavalyi cannes-i fesztiválon Andy Vajna ötperces filmrészlettel promotálta az angolul Children of Glory című mozit. Akkor a Screen Daily előkelő helyen közölte a film plakátját. "A film magyar, de nem művészfilm. Máris meglepően sokan érdekődnek iránta" - állt ugyanott Michael J. Werner nyilatkozata, aki Vajnával összefogva értékesítette Goda rendezését.

Hiller István 2004-ben tevékenykedett utoljára aktívan a cannes-i eseményen. Erről maga beszélt Andy Vajna társaságában a sajtónak. "Az etyeki stúdiókomplexum létrehozásának tervét 2004 májusában jelentettük be a cannes-i filmfesztiválon, azóta már jóval kisebb kétséggel fogadják a Korda Stúdiót" - összegezte ezt a szereplést a stúdió szemlés sajtótájékoztatóján.

A szervezők levelükben azzal indokolták a döntést, hogy Magyarország kulturális minisztere hat emailben, és a franciaországi magyar nagykövet közreműködésével kitartóan arról akarta meggyőzni őket, hogy a Szabadság, szerelem című magyar-angol koprodukciót - amit már korábban, 2006-ban bemutattak Berlinben - vegyék fel a programba. A film mellé még azt is el akarták érni, hogy a szervezők hívják meg a budapesti Korda Stúdiót (szintén Andy Vajna vállalkozása) és egy "prominens amerikai sztárt". Cannes-ban viszont azt szerették volna, ha az ország a fiatal filmeseit próbálja bemutatni. Az indoklás szerint "a Korda Stúdió és egy amerikai művész jelenléte komolyan hátráltatná az új magyar irányzatok promócióját, ami egyébként is nehéz feladat".

Amíg nem értik meg

A Cannes-ból érkezett lemondás szerint Magyarország csak akkor számíthat majd egy esetleges újabb meghívásra, ha politikusai megértik, mi a fesztivál célja, és elegendő, az elvárásoknak megfelelő filmet ajánlanak válogatásra. A franciák azt is fájlalták, hogy a magyar partnerek sorozatosan olyan alkotásokat akarnak hozzájuk vinni, amik már szerepeltek a Berlini Filmfesztiválon. A cannes-i szervezők azt is szeretnék, ha nem tűnne úgy az ottani közönségnek, hogy a magyar filmgyártás második körben gondol az ottani megjelenésre.

Hiller szerint későn kérték

Az Index megpróbálta megkérdezni Hiller Istvánt, hogy miért kötelezte el ennyire magát az 56-os témát feldolgozó Vajna-film mellett, a minisztert kanadai látogatása miatt csak a cikk megjelenése tudta elérni a tárca sajtóosztálya. Hiller szerint a cannes-i szervezők felkérése későn érkezett ahhoz, hogy teljesíteni lehetett volna azt a feltételt, hogy a bemutatásra szánt alkotások korábban ne szerepeljenek más fesztiválokon. "Legtehetségesebb fiatal rendezőink ugyanis már bemutatkoztak Berlintől Isztambulig számos nemzetközi fesztiválon. A kulturális tárca bízik abban, hogy jövőre a gazdag magyar filmtermésből több alkotást is sikerül "tartalékolni" a cannes-i bemutatkozásra. Ugyanakkor rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy tizenkilenc év után ismét szerepel magyar játékfilm a cannes-i versenyfilmek között, hiszen ebbe a körbe beválogatták Tarr Béla ezekben a napokban elkészült A londoni férfi művét." A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy miután a fiatal magyar filmesek évek óta jelentős sikerrel szerepelnek a nemzetközi filmfesztiválokon, megjelenésüket, ha kell, a kulturális tárca külön is támogatja. Így történt M. Tóth Géza Maestro című animációs filmjének Oscar jelölésekor is. Hiller István külön keretet biztosított a stáb "országunkhoz méltó megjelenésére" a gálaprogramban.

A cannes-i filmfesztivál esetében is támogatta volna, állítja a miniszter, hogy az utóbbi évek első- és második filmes rendezőinek alkotásai közül a legjobb - több mint tucatnyi alkotás kapjon bemutatkozási lehetőséget a három éve bevezetett mellékprogramban.

A Cannes-ba kiküldött csomagot a Magyar Filmunió állította össze. Az általuk javasolt csomagnak volt része a Szabadság, szerelem, mint 2006 legnézettebb magyar filmje a hazai mozikban.