Mária
-7 °C
3 °C

Hiller alapos gyomlálásra készül

2006.06.29. 11:35
Az új oktatási és kulturális miniszter a kormány terveivel összhangban igencsak megnyirbálná az intézményeket tárcájánál. A jelenlegi 42 külföldi magyar intézet igazgatóságából 10 maradna, a háttérintézményeknél alapos gyomlálást ígér.

Hiller István miniszter szerint nem időszerű a hosszabb távú stratégia, belátható időre, öt évre érdemes tervezni. Szerinte egy miniszter egyetlen ciklus alatt legfeljebb három nagyobb szabású ügyet menedzselhet, ha szerencsés - írja a Népszabadság.

Magánpénzek, közcélok

Hiller listáján az egyik alapvető kérdés a kultúra finanszírozása. A miniszter szerint hazai viszonyokra kell adaptálni a brit Art & Business rendszert, amely nem ismeri a kulturális költségvetést, az állam részt vesz a finanszírozási pénzek összegyűjtésében (a magánszférából és más forrásokból), majd az így kialakuló összeget egészíti ki.

Hiller ehhez hasonlóan összekapcsolná a művészetek állami és magánmecenálását, mert úgy véli, százmilliós, sőt, milliárdos többletforrást lehetne így szerezni. Ezt azonban csak a kortárs művészetek egyes területein tartja elképzelhetőnek, és ott is csak akkor, ha föloldják a jelenlegi jogszabályi korlátokat.

Vidékfejlesztési forrásokra számít

Az összevont oktatási és kulturális tárca költségvetése az elkövetkező években 600 milliárd forint körül lehet, ebből a kultúrára 100 milliárd juthat. Azokon a területeken, ahová magánforrást nem lehet mozgósítani, vidékfejlesztési uniós forrásokkal lehet kiegészíteni az állami támogatásokat. Hiller szerint ellenérzéseket szül majd, hogy össze akarja vonni a helyi teleházakat, az e-Magyarország-pontokat és a művelődési házakat.

A napilap híradása szerint a tárca vezetője bejelentette, azonnal hozzákezd a külföldi magyar intézetek igazgatóságának átszervezéséhez: a jelenlegi 42-vel szemben mindössze 10-en maradnak (akik a 82 külföldön dolgozót irányítják), de ők is átkerülnek a Balassi Intézethez. A tárca vezetője eltökélt abban, hogy átnézzék a háttérintézmények listáját is, amelyet alaposan "kigyomlálna". "Lesz ebből helyi kiabálás, de a fölösleges szervezeteken túl kell adni" - mondta.

A siker üzlet

A miniszter harmadik kiemelt programpontja, hogy a korábbi Monet-tárlat mintájára nagyszabású kiállítást tervez a magyar reneszánsz évében, 2008-ban. Pécs 2010-es Európa kulturális fővárosa-szereplését pedig azzal akarja segíteni, hogy miniszteri koordinátort jelöl ki.

Hiller szerint a filmtörvényhez hasonlóan színházi törvényre van szükség. Alapelvként szögezte le: az üzleti szempontból sikeres műfajok ne számítsanak állami támogatásra.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.