Auguszta
4 °C
22 °C

Björk anyja befejezte az éhségsztrájkot

2002.10.30. 14:44
Hildur Runa Hauksdottir homeopátiás tonik fogyasztásával küzdött a Vatnajokull gleccser fölé, Reydarfjordurba tervezett alumíniumkohók ellen. A világ közvéleménye e-mailben állt ki a karibuk mellett.
Björk amyja, Hildur Runa Hauksdottir húsz nap után befejezte éhségsztrájkját, amelyet az izlandi felföldek megmentéséért kezdett október 7-én.
Hildur Runa Hauksdottir
Az 56 éves Hauksdottir a halételek és moszatkészítmények több hetes visszautasításával arra kívánta rákényszeríteni a pittsburgh-i székhelyű Alcoa nagyvállalatot, hogy hagyjon fel az érintetlen területre tervezett alumínium kohó és vizierőmű megvalósításával.

A környezetvédők szerint a 3 milliárd dolláros beruházás biztosan tönkre teszi a Vatnajokull gleccser feletti vidéket, amelyek kedvelt területei a karibuknak és magának Hauksdottir asszonynak is.

A társaság a 35 négyzetkilométeres területre építendő 11 gáttal biztosítaná a Reydarfjordur melletti alumíniumkohók energiaellátását. Wade Hughes, az Alcoa szóvivője szerint a társaság egészében, és minden tagja egyenként is elkötelezett a megújuló erőforrások mellett, és igen jó eredményeket tudnak felmutatni ezen a téren.

Hauksdottir az Alcoa nyilatkozata ellenére elégedett: "Amerikaiak, európaiak, sőt még távol-keletiek is megkerestek, hogy a segítségüket ajánlják fel. Természetesen megköszöntem a támogatást, és biztattam őket, hogy kísérjék figyelemmel az ügyet.

A karibuk bizonytalanul néznek a jövőbe
De szerintem azért még sok minden mást is kell tennünk ezen felül. Az idő ugyanis rohan."

A kedvenc piros pulóverében demonstráló környezeti harcos 6,3 kilogrammot fogyott a küzdelem során, és csupán izlandi gyógyteák és homeopátiás tonik fogyasztásával élte túl a megpróbáltatásokat. - Ha mindenki ilyen elkötelezetten harcolna a környezetért, vagy például a világbékéért, biztosan sokkal több homeopátiás tonik fogyna a világon - fejtette ki az Index neve elhallgatását kérő munkatársa.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.