Lemondott Huszti Péter a megbízott főigazgatóságról

2002.06.13. 18:14
Huszti Péter túl nagynak érezte az ügyvezető főigazgatósággal járó terhet, s művészi és egyéb kötelezettségeire hivatkozva lemondott a Nemzeti Színház ügyvezető főigazgatói tisztéről. Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere a lehető legrövidebb időn belül pályázatot ír ki, s annak győztesét nevezi ki a Nemzeti főigazgatójává. Addig Bosnyák Miklós, a jelenlegi ügyvezető igazgató irányítja a színházat.
Huszti Péter lemondott a Nemzeti Színház ügyvezető főigazgatói tisztéről - közölte Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatóján. A tárca vezetője nem nevez ki megbízott főigazgatót a teátrum élére, ehelyett a lehető legrövidebb időn belül pályázatot ír ki, s annak győztesét nevezi ki főigazgatóvá. A pályázat elbírálásáig Bosnyák Miklós, a jelenlegi ügyvezető igazgató irányítja a Nemzeti Színházat.

Görgey Gábor indoklása szerint Huszti Péter túl nagynak érezte az ügyvezető főigazgatósággal járó terhet, s művészi és egyéb kötelezettségeire hivatkozva szerdán levélben kérte őt, mentse fel ez év végéig szóló tisztségéből.

A miniszter jelezte, ebben a helyzetben, amikor kicsit megkérdőjeleződött demokrácia iránti elkötelezettsége, arra kérte Huszti Pétert: ne pályázzon a főigazgatóságra. Szavai szerint ezt a kérését most is fenntartja, ami nem jelenti azt, hogy Huszti Péter nem fog pályázni.

De nem fog pályázni

Huszti Péter úgy érzi, hogy az ügyvezető főigazgatói kinevezéséről szóló bejelentés óta eltelt időszakban tapasztalt ellenséges légkörben nem lehet és nem is tud dolgozni - derül ki a Nemzeti Színház igazgatóságának közleményéből, amelyet Huszti Péter lemondása kapcsán juttatott el csütörtökön az MTI-hez.

A közlemény szerint a megbízatás elfogadásakor a színész-rendező a legfontosabb feladatának az intézmény művészi arculatának kialakítását tekintette, s azt, hogy a teátrumot bekapcsolja a magyarországi és a nemzetközi színházi életbe.

A Nemzeti Színház igazgatósága utalt arra is: a kinevezés után tapasztalt reagálások hatására Huszti Péter megállapodott Görgey Gáborral, a nemzeti kulturális örökség miniszterével arról, hogy pályázatot írnak ki az főigazgatói posztra. A közlemény szerint Huszti Péter később - a miniszter egyetértésével - jelezte, hogy etikai okok miatt nem kíván a pályázaton részt venni. "Ennek ellenére 2002. december 31-ig - hosszú távú tervei ellenére - megkezdődhetett volna a korábban kitűzött célok megalapozása" - áll a Nemzeti Színház igazgatóságának állásfoglalásában.