Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Az Írószövetség szerint az állam nem támogatja az irodalmat

2003.06.12. 15:23
A kulturális tárca csupán évi 40 milliót fordít az irodalomra, miközben 10 milliárd forint bevétele van a könyvkiadás megadóztatásából.
A kulturális minisztérium - tervei és vágyai szerint - sokkal nagyobb támogatást adna a magyar irodalmi életnek, de a költségvetés behatárolja lehetőségeit - mondta Schneider Márta helyettes államtitkár csütörtökön az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint a kulturális minisztérium az idén 40 millió forintot fordít az irodalmi társadalmi szervezetek támogatására, ennek felét a Magyar Írószövetség kapta. Schneider Márta, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának művészeti ügyekért felelős helyettes államtitkára a Magyar Írószövetség előző napi állásfoglalására reagálva nyilatkozott az MTI-nek.

A Magyar Írószövetség szerint a kormánynak elemi kötelessége, hogy megfelelő anyagi és egyéb feltételeket biztosítson az irodalomnak; de a rendszerváltozás 13 éve nem hozott javulást az irodalom, illetve az írók anyagi, társadalmi megbecsülésében. A választmány állásfoglalása szerint ma az irodalom működése szinte teljesen a piactól függ, s az állami támogatás más művészeti ágakhoz képest is elképesztően kevés; továbbá a költségvetés a könyvkiadás évi mintegy 10 milliárd forintos forgalmiadó-bevételének csak töredékét forgatja vissza az irodalmi műhelyek finanszírozására.

A tárca helyettes államtitkára emlékeztetett: a minisztérium segítette a Magyar Írószövetséget azzal is, hogy a szervezet Bajza utcai székházának bérleti díját öt évre előre kifizette. Emellett a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) szépirodalmi szakkollégiuma például az idén 391 millió forintot osztott ki, ami 61 millióval több a tavalyi összegnél. Lényegesen, 50 millió forinttal nőtt az ismeretterjesztő szakkollégium kerete is - jegyezte meg.

Schneider Márta szólt arról is, folyamatos párbeszéd, vita zajlik az NKA és az írószervezetek, könyvkiadók között; a vita az NKA-hoz befolyó járulékokról és az abból, a szakma támogatására visszaforgatott összegről folyik. "Az a hosszú távú terv, hogy a kulturális szféra ne befizetője legyen a minisztériumnak, - mondta Schneider.

A helyettes államtitkár a könyvkiadás általános forgalmi adója (áfa) kapcsán kitért arra: minden nyár hozza magával az áfa-törvény módosítását, s most - az európai uniós áfa-jogszabályoknak megfelelően - szövegszerűen is módosítani kell a magyar szabályozást.

- Az unióban két áfa-kategóriát tartanak számon, az általánosat és a kedvezményeset; a magyarországi könyvkiadás 12 százalékos áfája eddig is a kedvezményes kategóriába tartozott, s az elkövetkezőkben is oda fog tartozni - mondta a helyettes államtitkár.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!