Emőke
8 °C
19 °C

Az APEH-et játszotta ki a Mozgókép Közalapítvány

2004.06.15. 15:50
Az APEH megkerülését biztosító tranzakcióhoz adta jóváhagyását a nemzeti filmgyártást állami forrásokból támogató Magyar Mozgókép Közalapítvány. Jankovics Marcell, a Pannónia Filmstúdió ügyvezetője azt állítja, hogy az MMK tanácsára utalták a cégvezetők kft.-jéhez a Pannóniának megítélt milliókat, mert különben az adóhatóság "leemeli" a pályázati pénzeket.
Bár a köztartozások általában kizáró okot jelentenek az állami pénzekért meghirdetett pályázatokon, a nemzeti filmgyártást állami forrásokból támogató Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) azonban Jankovics Marcell esetében a megítélt milliók megvonása helyett inkább segítette az APEH megkerülését. Ezt maga Jankovics Marcell állítja az Index cikkét követően a Magyar Nemzetben megjelent írásban.

Engedményeztessék a Ma-Rának

Jankovics Marcell, a Pannónia Filmstúdió ügyvezetője korábban az Indexnek is elmondta, hogy a stúdió felhalmozott köztartozásai miatt folyamodott addig szokatlan lépéshez a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK). A 2003 májusi eredményhirdetést követően ugyanis zárt meghívásos pályázatot írtak ki, amelyen a "pannóniásoknak" megítélt mintegy 40 millió forintot októberben a Jankovics és a Pannónia más vezetői közreműködésével alapított Ma-Ra Kft. kapta meg. Jankovics a Magyar Nemzetnek nyilatkozva most azt állítja, hogy miután félő volt, hogy az APEH leemeli majd a Pannónia számlájára érkező pénzt, az MMK vezetése adott tanácsot a helyzet megoldására, azaz, hogy a "lebonyolítást engedményeztessék olyan lebonyolító cég javára", amelynek nincsenek köztartozásai.

Valamilyen úton-módon a csúcskuratórium

Valamilyen úton-módon megoldódott a helyzet, mondta az Indexnek Szemadám György, az MMK Animációs Szakkollégium elnöke, aki nem tud róla, hogy a köztartozás kizáró ok lenne. Szemadám hangsúlyozta, hogy ő és a kollégium tagjai kizárólag az egyedi pályázatokat bírálták el, a cégek jogi hátterét nem vizsgálták, így a Pannónia bonyolult helyzetét is a közalapítvány "csúcskuratóriuma" oldotta meg. Szemadám nem tagadja, hogy egy közös könyvön túl baráti szálak is fűzik Jankovicshoz, de mint mondja, a rajta kívül a Pannóniában Gyulai Líviusz és Orosz István is régi barátja. Megítélése szerint azért kell támogatni a stúdiót, mert ott dolgozik ma is a magyar rajzfilmgyártás "nagygenerációja". A vezetése alatt álló kuratórium az idén 72 millió forintos támogatást ítélt meg a Pannónia gárdájának, amelyből 30-at Jankovics, 15-öt pedig Orosz István produkciója kapott.

A nagy munka

A tranzakció hátteréről megkérdeztük az MMK főtitkárát, a nyilatkozástól hetek óta elzárkózó Tóth Erzsébetet, akit ezúttal sikerült az Indexnek válaszra bírnia: "Személyesen nem tanácsoltam ezt Jankovicsnak - mondta -, azt pedig nem hiszem, hogy az alap vezetősége ilyenekkel foglalkozna". Szintén hetek óta próbáltuk megszerezni az animációs kollégium előző években a támogatásokról hozott döntéseinek listáját. A közalapítványnál azonban azt mondták, hogy a "munka nagysága miatt" egyelőre nem áll módjukban eleget tenni az Index kérésének.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.