Judit
-2 °C
8 °C

Az APEH-től félt Jankovics Marcell

Az APEH-től tartott Jankovics Marcell, ezért nem vette fel az általa vezetett Pannónia Filmstúdió a Magyar Mozgókép Közalapítvány által megítélt költségvetési filmtámogatásokat. Az ismert rajzfilmes az Indexnek azt mondta, hogy az állami vállalat esetleges köztartozásai miatt MMK zárt, meghívásos pályázaton irányította át a pénzeket a Pannónia vezetői által alapított magáncéghez, a Ma-Ra Kft.-hez.
(Az Index szerdai cikkében beszámolt arról, hogy az egyelőre még kizárólagos állami tulajdonban lévő Pannónia közös magánosítását tervezte a Fidesz EP-listáján szereplő rajzfilmes, Jankovics Marcell és az erős MSZP-s kapcsolatokkal rendelkező producer, Gát György. Gát elismerte, hogy érdeklődött a rajzfilmvállalat megvásárlása után.)

A privatizáció előtt álló Pannónia Filmstúdió nehéz helyzetével magyarázza Jankovics Marcell, ügyvezető igazgató, hogy a nagy múltú rajzfilmvállalat helyett újabban miért a menedzsment magáncégeiből alakult kft. kapja az állami filmtámogatásokat.

Pénzt mérj

Targédia 375 millióért
Jankovics Marcell elmondta, hogy becslései szerint még mintegy 100 millió forint hiányzik nagy munkájának, az 1989-ben megkezdett Ember tragédiájának befejezéséhez. A két és fél órásra tervezett alkotás az idén, az MMK május 28-án közzétett animációs szakkollégiumi döntése alapján 30 millió forintot kapott az egészestés filmekre elkülönített 70 milliós keretből. Jankovics számítása szerint a 15 éve megkezdett és 2007-es befejezéssel tervezett munkája percenként 2,5 millió, azaz összesen mintegy 375 millió forintba kerül majd. Az MMK a mű korábbi stádiumaiban már többnyire évente 5 millió forinttal támogatta a Tragédia rajzos változatának munkálatait.
Jankovics Marcell az Indexnek elmondta, hogy miután tavaly "olyan helyzet" állt elő a Pannóniánál, hogy "a bevételeket elvonhatja az APEH", a Pannónia által megpályázott és 2003 májusában megnyert pénzeket novemberben a Ma-Ra Kft vette fel. A Ma-Ra Magyar Rajzfilm Produkciós Iroda Kft., amelyben a Pannónia több vezetőjének kft-je mellett maga Jankovics is tulajdonos az "Észt mérj" Kulturális Kft.-n keresztül, több éve működik a Pannóniával szimbiózisban. A Ma-Rához a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) zárt, meghívásos pályázaton irányította át a pannóniások tíz filmjének megítélt mintegy 40 milliós támogatást. Az egyenként 2,5-15 millió forintos állami pénz így nem az éppen köztartozásokkal is küzdő 100 százalékos állami tulajdonban lévő Pannónia számlájára ment.

Átalakultak

"A Pannónia átalakult Ma-Rává", mondta el érdeklődésünkre Szemadám György, a pannóniásoknak évente a pályázati pénzek általában egyharmadát megítélő Animációs Szakkollégium elnöke, aki szerint nekik nem azzal kell foglalkozni, hogy milyen gazdasági háttérrel rendelkeznek a pályázó cégek. Ezt a feladatot a közalapítvány gazdasági vezetői, projektmenedzserei végzik, el, és vétójoguk van a pénzek odaítélésénél. Jankovics Marcell és a Pannónia alkotóinál az elkészült munkáik, és a művészi kvalitások játszanak szerepet a döntésben, no és - mondta el Szemadám -, hogy a Pannóniával és a Kecskemétfilmmel együtt a magyar animációs szakma "80 százalékát ők adják".

Nincs pénz

Jankovics szerint a pangó rajzfilmes üzletág miatt volt szükség egy üzletszerzésre specializálódott cég létrehozására, de a Pannóniához hasonlóan a Ma-Ra sem volt sikeres, ezért , mint mondja, valójában sem a Ma-Rának sem a Pannóniának nincs pénze. Az ügyvezető szerint a Ma-Ra Kft. segítségére továbbra is szüksége van a Pannóniának, mivel a tulajdonos, az ÁPV Rt. megtiltotta a kötelezettséggel járó szerződések kötését. Az idén ezért a Pannónia már nem is indult az MMK pályázatán. A közalapítvány a Ma-Ra nevében pályázó "pannóniások" hat produkciójára ítélt meg közel 72 millió forintot. Jankovics azt állította az Indexnek, hogy a cseréről és annak indokairól az MMK kuratóriuma is tudott és azt jóvá is hagyta.

Csak hívásra ment

A Pannónia ügyvezetője cáfolta, hogy ő ajánlotta volna Gát György producert az ÁPV Rt. vezetőinél a filmvállalat leendő privatizátorának. A Fidesz EP-listáján is szereplő Jankovics elismerte ugyan, hogy az EU-rajzfilm körüli botrányok miatt elhíresült Gáttal együtt valóban tárgyalt Vásárhelyi Istvánnal, az ÁPV Rt. igazgatósági tagjával, ám mint hangsúlyozta, a magánosításról folyó beszélgetésen kizárólag Gát hívására vett részt. Jankovics szerint volt ugyan egy közös elképzelés a Pannónia megvásárlására, de mára ismét a "kollégákkal" együtt véghez vitt privatizáció tervét támogatja.

Sürgetésre szolgál

Vásárhelyi István, az ÁPV Rt. igazgatósági tagja az Indexnek úgy vélekedett, hogy a privatizációról való üzengetés a sajtón keresztül nyilvánvalóan a pályázat kiírásának sürgetésére szolgál. Mint mondta, privatizáció lesz, miután az ÁPV prortfoliójában nem tartja meg a filmes vállalatokat, ám azt nem a jelenlegi menedzsment kívánságai szerint fogják lebonyolítani. Vásárhelyi cáfolva Jankovicsot elmondta azt is, hogy az rt. a magánosítás sikere érdekében csupán a hosszú távú szerződések kötését tiltja, a pályázati pénzek felvételére ez a tilalom nem vonatkozik. Vásárhelyi az Index kérésére azt mondta, nem ismeri részletekeiben a Pannónia és a Ma-Ra tevékenységét.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!