Érvénytelenítik a Kaptárra kiírt pályázatot

2009.01.12. 17:03
Két cég jelentkezett Pécs2010 program részeként megálmodott Kaptár nevű tudásközpont megépítésére, de az olcsóbbik is csak 1,3 milliárddal többért vállalná, mint amennyivel az önkormányzat kalkulált. A pályázatot ezért törölték, ami legalább két hónap csúszást jelent.

"Érvényteleníti a Baranya Megyei Önkormányzat a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyberuházása, a regionális könyvtár és tudásközpont kivitelezésére kiírt pályázatot, miután a beérkezett ajánlatok messze meghaladták az építkezés tervezett költségét" - közölte Hargitai János, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke hétfőn.

Túl magasak az árajánlatok

"A határidőig két cég nyújtotta be ajánlatát, az egyiké 1,3 milliárd forinttal, a másiké 1,7 milliárd forinttal volt több a fejlesztés előzetesen kalkulált nettó 4,1 milliárd forintos költségénél - tette hozzá Hargitai. - A kivitelezőt január végén neveztük volna meg, de mivel új pályázatot kell kiírni, ez legkevesebb két hónapos csúszást jelent." Szakemberek szerint a tudásközpont kivitelezéséhez tizenhat hónapra van szükség.

Vagy a költségvetés kicsi?

Ha kiderül, hogy a beruházást alultervezték, akkor a kereszténydemokrata politikus szerint két megoldás lehetséges: bővíteni kell a forrást, vagy a tudásközpont szegényesebb formában épül meg. Az előbbire aligha adna többet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az utóbbi pedig az eredeti elképzelések feladását jelentené.

A Kaptárban öt könyvtár költözne össze

A regionális könyvtár és tudásközpont a Baranya Megyei Önkormányzat és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetőinek reményei szerint Pécs és a régió információs és dokumentumigényét szolgálja majd, alkalmas lesz továbbá közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is.

A Kaptár névre keresztelt, tizenháromezer négyzetméteres, négyemeletes épületbe költözik a jelenlegi városi, a megyei könyvtár, a PTE központi, valamint állam- és jogtudományi, továbbá közgazdaságtudományi karának könyvtára. Az ingatlanban két, egyenként 200 fős előadótermet és egy 150 embert befogadó konferenciatermet is kialakítanak.