Kijev is Európa kulturális fővárosa lenne

2006.02.17. 12:00
Unión kívüli város is pályázhat Európa kulturális fővárosa címre. Kijev történelmi hagyományai és lakossága miatt is nehézsúlyúnak számít.
Újabb vetélytárssal kell majd megküzdenie Pécsnek, amely 2010-ben Európa egyik "kulturális fővárosa" lesz: mint pénteken Brüsszelben bejelentették, az ukrán főváros, Kijev szintén pályázni akar a címre.

Kijev is Európa

Az ukrán EU-képviselet közleménye szerint Kijev ezzel a jelentkezéssel is bizonyítani akarja, hogy Európával milyen kulturális és történelmi örökség köti össze, s hogy az ukrán fővárosban mélyen gyökereznek a demokrácia és a tolerancia hagyományai. A kijevi pályázat hivatalos bemutatóját a jövő héten tartják majd Brüsszelben.

Az Európai Unió kulturális miniszterei 2004 májusában határoztak arról, hogy 2009-től évente két település, egy régebbi és egy új tagállam városa együtt legyen Európa kulturális fővárosa. Az akkori döntés értelmében 2010-ben egy magyar és egy német város viselheti a címet. Magyarországon már megszületett a döntés, hogy Pécs pályázik erre a lehetőségre - a németeknek pedig két jelölt, Görlitz és Essen között kell választaniuk.

Ugyanakkor elvileg adott a lehetőség, hogy olyan város is pályázzon, amely nem az EU területén fekszik (2008-ban például a nagy-britanniai Liverpool mellett a norvégiai Stavanger lesz Európa kulturális fővárosa). Ezt a lehetőséget kihasználva tavaly decemberben Isztambul jelentette be jelöltségét, most pedig Kijev.

Márpedig mindkét város "nehézsúlyú" pályázó, több milliós lakossággal, óriási kulturális hagyományokkal rendelkező település. S bár jelentkezésük nem veszélyezteti Pécs státusát (a magyar város bizonyosan Európa egyik kulturális fővárosa lesz 2010-ben, az ezt jóváhagyó hivatalos EU-döntés már csak formalitás), nyilvánvaló, hogy ha Isztambul, vagy Kijev megkapja a lehetőséget, a harmadik címet, akkor ezek a nagyvárosok el fogják vonni a figyelem, s az esetleges uniós anyagi támogatás egy részét.