Kiss Tibor, a szemétszállító-vállalkozó

2008.12.12. 11:42
Kiss Tibort Tasnádi Péter polgármester nevezte ki az Európa Kulturális Fővárosa projekt igazgatójának. A szemétszállító-vállalkozó négy hónapig félállásban látta el az ezzel járó feladatokat, majd felmondott.

Tarrósy István lemondása után Kiss Tibort következett az EKF program igazgatóságatói posztján, amire Pécs polgármestere, Tasnádi Péter nevezte ki. A Bikom Kft. vezérigazgatója másodállásban, havi 150 ezer forintért vállalta a megbízatást. Összesen négy hónapot töltött a pozícióban a hulladék-feldolgozással foglalkozó vállalkozó, majd felmentését kérte a polgármestertől.

Az Indexnek 2007 nyarán Kiss azt állította, hogy már kinevezésekor is csak az előkészítő időszakra vállalta a megbízatást. Az előző igazgató, Tarrósy István távozása az volt a feladata, hogy menedzserszemléletű vezetőként a megvalósítási szakaszba kormányozza a projektet, nyilatkozta.

Kiss állította, hogy nem a projekt lelassulása miatt távozik. Ugyanakkor elismerte, hogy "szkeptikus a koncertterem megvalósulását illetően." Véleménye szerint "nem a beruházásoktól függ, milyen lesz a kulturális főváros, hanem a város szellemiségétől. Ha a beruházások nem valósulnak meg teljesen, akkor sincs baj". Elmondta, nem minden kulturális főváros alapozott olyan nagyberuházásokra, mint Pécs, de attól még sikeresek voltak.