A Krétakör nem paranoiás

2003.04.16. 15:16
Az ígéretek ellenére sem adhatja elő darabját a Ferihegyen az alternatív színtársulat. Elutasít még a Főváros, a Nagycirkuszt pedig vízzel töltötték fel fókák számára. Ígérget még a kulturális miniszter is.
Mégsem lesz Krétakör előadás a Ferihegy I. terminálján, derült ki a Kortárs Drámafesztivál szerdai sajtótájékoztatóján. A társulat a Hazámhazám című darab rendhagyó helyszínre készült átiratát, az Azámhazámat a Budapest Airport Rt. kommunikációs igazgatójának meghívására adta volna elő, egy használaton kívüli hangárban.

A repülőtér illetékesei azonban a sajtótájékoztató előtti napon bejelentették, hogy biztonsági okokból mégsem járulnak hozzá a hangár felhasználásához - mondta az Indexnek Gáspár Máté, a Krétakör menedzsere.

A pártfogó

A Ferihegy részéről Pető András, kommunikációs igazgató ajánlotta fel a használaton kívüli helyszínt - írta a Népszabadság - ezzel segítve az állandó színház hiányába nehézségekkel küzdő Krétakört.

Gáspár Máté szerint a Budapest Airport Rt. részéről már hétfőn érkeztek a megváltozott helyzetre utaló jelek, de bíztak pártfogójuk segítségében. Mint elmondta, hetek óta folytak a próbák, a vezérigazgatónak jegye volt az első előadásra, így az illetékesek elzárkózása végül meglepetésként érte őket.

A Krétakör kedden, levélben értesült a döntésről, amelyet a tizenhat érintett részleg szakvéleményei alapján hozott a Budapest Airport Rt. Gáspár megalapozottnak tartja a határozatot, ugyanakkor hozzátette, hogy a Ferihegyi repülőtér a szeptember 11-i eseményeket követő, világviszonylatban is rigorózusnak számító rendelkezései óta elhíresült szigorú rendszeréről.

A bürokrácia

Az Azámhazám bemutatója körüli nehézségek nem a repülőtéri esettel kezdődtek. A tervek szerint, mivel az eredeti előadás helyszínéül szolgáló Fővárosi Nagycirkuszt a tavaszi idényben fókák számára vízzel töltötték fel, a Felvonulási téren, egy cirkuszi sátorban mutatták volna be a darabot.

A háromnapos, egyéb kulturális rendezvényekkel kísért fesztiválhoz a Főváros azonban nem adta meg a területhasználati engedélyt.

"Nem vagyunk paranoiásak" - jegyezte meg Gáspár - "nem gondoljuk, hogy az előadás témája miatt ütköznénk falakba". A menedzser szerint egyszerűen arról van szó, hogy a hivatalok működését még mindig az az elv határozza meg, miszerint "jobb elutasítani, mert abból biztosan nem lesz baj".

A miniszter

Bár a társulat már felhagyott a darab bemutatásának tervével, a probléma több megoldása is körvonalazóni látszik. A Mafilm szerdán felajánlotta a Krétakörnek az egyik használaton kívüli előadótermét. Görgey Gábor kulturális miniszter a menedzser szerint pedig már többször jelezte, hogy a havi 15 előadást tartó, 35 fős társulat hamarosan otthonra lelhet.

"Szavakban mindenki támogat minket, de ha a helyzet egy éven belül nem változik, az a Krétakör felbomlásához vezethet" - tette hozzá a menedzser. Véleménye szerint az alternatív színházak manapság a hivatalos elfogadottságért küzdenek. Jelenleg két út áll az ilyen társulatok előtt: vagy beépülnek a kőszínházak rendszerébe, vagy "megelégednek a barkácsolással valamelyik művelődési házban".

A Krétakör az eset ellenére látható lesz a Kortárs Drámafesztivál keretében. Hideg gyermek című darabjukat a Millenáris Parkban adják elő, április 28-án.