Zentai: Elképesztő és ostoba beavatkozás

2005.05.09. 12:00
Már kétszer elnapolta a belváros illetékes bizottsága az ünnepi könyvhét közterület-használati kérelmének tárgyalását, ezzel veszélybe sodorva a rendezvény megszervezését. A könyvkiadók és -terjesztők egyesületének elnöke szerint ha most sem születik határozat, vagy elutasító határozatot hoz a bizottság, már nem lesz elegendő idő megszervezni a június másodikán induló fesztivált, amit a könyvkiadók ennek ellenére akár illegálisan is megtartanának.

Keddi szokásos ülésén tárgyalja az V. kerület tulajdonosi, vállalkozási és helyiséggazdálkodási bizottsága az ünnepi könyvhét közterület-használati kérelmének ügyét, közölte az Indexszel a kerület sajtóosztálya. A bizottság már kétszer elnapolta az idei, 76. ünnepi könyvhét közterület-használati kérelmének tárgyalását, ami miatt veszélybe került a rendezvény megtartása.

Ha most sem születik határozat, vagy elutasító határozatot hoz a bizottság, elvileg már nem lesz elegendő idő megszervezni a június másodikán kezdődő fesztivált, mondta Zentai Péter László, a könyvhetet szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója. Zentai közölte: ennek ellenére mindenképp megrendezik a könyvhetet, akár engedély nélkül is. "Úgy készülünk, mintha minden rendben lenne, és reméljük, rendben is lesz" - mondta.

Elképesztő és ostoba

Az ünnepi könyvhétnek hagyományosan a Belváros ad otthont, a megszokott Vörösmarty téri helyszín helyett, az ott zajló építkezések miatt, tavaly tartották először a Szent István téren a rendezvényt, és a szervezők idén is ezt a közterületet igényelték, a Vörösmarty téri helyszín mellett.

Zentai Péter László elmondta: a rendezvénynek sosem voltak engedélyezési problémái, sőt még a "romokba lőtt Budapesten" is megtartották azt. Zentai közölte: semmi kedve nincs találgatni, hogy mi lehet a döntés elnapolásának hátterében, de "elképesztő és ostoba" az a mód, ahogy "a magyar kultúra egyik legtradicionálisabb eseményébe illetéktelenül beavatkozik a politika".

Steiner Pál ötödik kerületi polgármester múlt szerdán felszólította a bizottságot, hogy 72 órán belül tárgyalják meg a kérelmet, de a tárgyalás végül a szokásos keddi ülésre tolódott. A polgármester közleménye szerint ha ezen a bizottsági ülésen sem születik érdemi döntés, képviselőtestület elé viszi az ügyet.