Könyvtársztrájk

2001.12.14. 12:52
A könyvtáros nem az a sztrájkolós fajta. Olyannyira nem, hogy Magyarországon eddig soha nem sztrájkoltak könyvtári dolgozók, de a világban sem nagyon volt rá példa. Nem egy energiaszektor ez, ugye, mely munkabeszüntetéssel hathatós pofont képes mérni a kormányzat képzeletbeli arcára. Elkeseredettségükben már az sem érdekli a könyvtárosokat, hogy a kulturális közszolgáltatás szüneteltetésével még nem fagy meg, nem hal éhen az emberek többsége: az ország szinte valamennyi könyvtárában kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak pénteken.
Tóth Ferenc Tibor
Az Országos Széchényi Könyvtár portása nagyon udvarias, bár egyszerre két telefonon beszél, roppant elfoglalt most, izzanak a vonalak, a házat megszállják az újságírók. Igen, szívesen lehívja a sztrájkbizottság vezetőjét, várjak egy kicsit. Hamarosan megjelenik az "agitátor", egy Lennon-szemüveges, szőkített hajú tag, a könyvtáros-társadalom hippije. Tóth Ferenc Tibor jámbor és csendes ember: könyvtáros.

Ajándék sztrájkkoszt

A műmárvány borítású oszlopok között ott terpeszkedik a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) szerény ajándéka: egy pogácsa-hegyekkel és ásványvízzel terített asztal. Itt gyülekeznek reggel kilenckor a könyvtárosok, kihagyják a büfét, ma a legjobb a puritán sztrájkkoszt.

A szakszervezetisek lapját, az Érdek és Érték címűt lapozgatják
Ütik az időt, a két órát, ahogy bírják. A szakszervezetisek lapját, az Érdek és Érték címűt lapozgatják a süppedős fotelekben. Vagy beszélgetnek, azt latolgatják, vajon mire lesz elég a sztrájkjuk. Az Érdek és Érték címlapján a KKDSZ Heves Megyei Alapszervezetének felhívása olvasható arról, hogy most már aztán elég volt, de nagyon.

- Az intézményi dolgozók többsége, 65 százaléka szavazott a sztrájk mellett - mondja Tóth Ferenc Tibor. - A ország könyvtárainak 90 százaléka csatlakozott kezdeményezésünkhöz, ami azt jelzi, hogy nagyon nagy gondban van az ágazat. Türelmes egy népség vagyunk, 12 évig vártunk arra, hogy rendezzék a helyzetünket.

Tudásalapú társadalom, ja

De most elég volt: a dolgozók felháborodással fogadták azt a kormányzati döntést, amely szerint többségük január 1-től bruttó 50 ezer forintos bért kap majd. - Ebből a pénzből nem tudnak megélni - fakad ki a sztrájkbizottság vezetője. - Ráadásul megszűnik a közalkalmazotti bér-előmenetel is, hiszen sem a munkában eltöltött idő, sem az iskolai végzettség, sem a közfeladat ellátásának fontossága nem lesz szempont a bérek megállapításánál. Ez már a tudás alapú társadalom építése? Ja. Emiatt fog ez a szakma teljesen ellehetetlenülni. A fiatalok nem jönnek ide az alacsony bérek miatt; 10 év múlva hatalmas gondok lesznek, ha nem változik a helyzet.

Tényfeltártak

Csütörtökön a szakszervezet és a kormány néhány államtitkára tényfeltártak. - A tényfeltáró tárgyaláson feltártuk a tényeket - ironizál Tóth Ferenc Tibor. Valóban elkél itt némi feltárás arról, hogy miként kell megélni 37 ezer forintból. - A kormányzat hétfőre ígérte, hogy bemutatja a módosított bértáblát. Hajlandóak vagyunk kompromisszumot kötni, de a jelenlegi megalázó helyzeten változtatni kell.

Politika: a kilóra vett szakszervezet

Egyes körök megvádolták a szakszervezetet, hogy ez politikai sztrájk. Az első blikkre homályos fogalom magyarra fordítva azt ordítja, hogy a KKDSZ-t az ellenzék megvette kilóra, emiatt áll most a bál. - Persze, ez ostobaság, kommentálni sem akarjuk.

Lassan 11 óra, még egy utolsó pogácsa
Belépünk a hatalmas olvasóterembe. Néma kripta most, kongó könyvraktár, lelketlen, üres. - Nem egy vidám látvány, de ez van - tárja szét karjait a sztrájkvezér. - Reméljük csak ennyi az ára annak, hogy könyvtáros létünkre ne egzisztenciánk vesézgetése legyen az egyik leggyakoribb beszédtémánk.

Lassan 11 óra, még egy utolsó pogácsa. Kapunyitás előtt a dolgozók az aulából elindulnak munkahelyükre. Két órán át konstatálták szomorúan, hogy történelmet írtak: megcsinálták az első könyvtáros-sztrájkot.