A miniszter puszta kézzel törte le az áfát

2003.07.22. 13:15
Hiller István kulturális miniszter a Fókusz Könyváruházban bejelentette a "jó hírt", amit múlt szerda óta tudunk: a könyvek áfája 2004. januárjától 12 százalékról 5 százalékra csökken. Ha a parlament is úgy akarja.
Tipikus pszeudoesemény, gondoltam a meghívót olvasgatva, hiszen a múlt szerdai kormánydöntés óta mindenki tudja, akinek nem ereszkedett köd az agyára az áfacsomagtól, hogy a könyvek áfája 12-ről 5 százalékra csökken, a tankönyvek áfakulcsa nulláról 5 százalékra emelkedik, a segédtankönyveké pedig szintén 5 százalékra csökken.

De attól még mint kompozíció érdekes lehet. Itt van például ez a mondat: "Míg az élet szinte minden területén növekedik az áfa, a könyv áfaszintje csökkenni fog."

Ilyen csalhatatlan kommunikációs érzékről tanúskodó invitálásnak ki tudna ellenállni. Ott van hát a helyem, ahol Hiller Istán kulturális miniszter bejelenti a "szakma által oly régóta várt jó hírt": a könyvek áfája 5 százalékra csökken.

Talán még azt is megtudom, jövőre hogyan fúrjam szemem a borítókon díszelgő számok mögé, le az árképzés mélyrétegeibe, hogy meggyőződhessek, olcsóbban vásárlok, mintha idén lenne. Vagy az is lehet, jól megfizetik majd a szerzőket, fordítókat, olvasószerkesztőket, sőt még talán a korrektoroknak is csurran-cseppen - fokozódott bennem a kiadók és terjesztők iránti ősbizalom, és egy pillanatra nem is éreztem magam olyan megátalkodottan szkeptikusnak.

Kultúrafelértékelés

A Fókusz Könyváruház emeleti kávézójában 10 óra tájban gyülekeznek az újságírók, a magyar írótársadalom beharangozott képviselői nem igazán tolonganak.

Egy asztal mögött a könyvespolcokra applikálva A Négyszögletű Kerek Erdő és a Magyar Nagylexikon kinagyított borítói között egy ízléses sárga kartontábla, szellemes fekete és piros felirattal: "Az áfát leértékeljük, hogy a kultúrát felértékeljük."

Újabb gyöngyszemekre vadászva azonnal rávetem magam a sajtóanyagra. Éppen a "kulturális kormányzat számára fontos, hogy minél több emberhez eljuttassa az olvasás élményét" mondat jelentését próbálom meg felfejteni, amikor megérkezik Hiller István, "az első kulturális miniszter, akinek sikerült elérnie: az emelkedő áfák mellett a könyvek áfája az egyetlen, amely nemhogy emelkedik, hanem - amennyiben a parlament ezt elfogadja - 2003. januárjától 12 százalékról 5 százalékra csökken".

A visszamenőleges csökkenést még könnyedén el tudtam képzelni, de azon megreccsent az agyam, hogy "nemhogy emelkedik, hanem csökken". Szerencsémre a miniszter hamarosan papírból olvasva beszélni kezdett, és olyanokat mondott, hogy "egészen különleges alkalommal" gyűltünk itt össze, hogy meghallgassunk egy "jelentős, a kulturális élet egészét érintő döntést", mely még "Medgyessy Péter személyes támogatását is elnyerte".

És míg megosztotta velünk, amit lassan egy hete tudunk, felállt, és a Magyar Nagylexikon borítóján elhelyezett "12 százalék" feliratot pirossal áthúzta, majd kiragasztott mellé egy "5 százalék" feliratot, és kipipálta, talán azok kedvéért, akik valahogy még mindig nem értenék a dolgot.

Önfény

A redundáns szemléltetés után a miniszter a biztonság kedvéért megpróbált még bevésni a sajtómunkások fejébe vagy egy tucat olyan kifejezést, hogy "áttörés", a "szellemi élet sikere", "a kormányzat elkötelezettsége", "komoly, bátor politikai döntés", "harmonizál az EU-átlaggal", a "nemzeti érdek képviselete új környezetben".

Hiller miniszter úr nem kívánta szemérmesen kisebbíteni saját érdemeit az ügyben. "Kétségkívül vakmerő lépés volt" javaslata, hogy csökkenjen a könyvek áfája, mondta. A döntés 3,5 milliárd forint "kiesést" okoz ugyan a költségvetésnek, de szerinte szellemi, politikai és mentalitásbeli haszna sokkal nagyobb.

A kultuszminiszter, ha lehet, élőszóban még borzasztóbban fogalmaz. Kedvenc fordulataim: "vannak olyan irányok, amelyeket mindenképpen meglépek", mondja például a jövőt illetően, "ezek az irányok olyan irányok, amelyek közös törekvések", biztosítja az újságírókat konszenzuskereső szemléletmódjáról.

Jövőre talán nem lesznek drágábbak a könyvek

A döntés elemzését Hiller Kocsis Andrásra, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökségi tagjára bízza.

Kocsis, aki saját bevallása szerint ezen a duplán forró napon "majd kicsattan a hír hallatán", biztosít bennünket, hogy az áfacsökkenés hatását az olvasók is érezni fogják.

Minimális hatása az lesz, hogy lassulni fog az áremelkedés üteme. Legalábbis azt javasolják majd az egyesület tagjainak, hogy az inflációt ne építsék be 2004. januárjától érvényes áraikba. Továbbá emelkedhetnek a kiadói fizetések és a szerzői honoráriumok. Befejezésül Kocsis András reményét fejezi ki, hogy a parlamentben nem lesz olyan képviselő, aki azt javasolja majd, hogy emelkedjen a könyvek áfája 25 százalékra.

Az esemény egyik legsúlyosabb pillanata egyébként az volt, amikor egy adópolitikai ügyekben rendkívül tájékozott kulturális újságíró megkérdezte a minisztert, nem lehet-e, hogy az egész könyváfa-csökkentés áldozatul esik a koalíciós pártok között zajló jelenlegi vitának. Hiller miniszter úr azonban megnyugtatta: nem hiszi, hogy a koalíciós partner kifogásolná, de ha mégis, akkor jól megmondaná Magyar Bálintnak - aki egyébként a döntést helyeselte -, hogy ez a lépés a "modern 21. századi hazafiság" kifejeződése.