Elmaradt a Szent Korona Mise ősbemutatója

2001.12.09. 11:19
A Magyarok Világszövetségének elnöke politikai összeesküvést sejt annak hátterében, hogy szombaton elmaradt a Szent Korona Mise című oratórium ősbemutatója a budapesti Szent István-bazilikában.
Számomra nem kétséges, hogy a Szent Korona Mise ősbemutatójának elmaradása politikai és nem művészi természetű okokra vezethető vissza - jelentette ki Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke azon a budapesti összejövetelen, amely eredetileg a szombati nemzetszentelő ünnepség zárórendezvénye lett volna.

- Botrányosnak és a magyar közéletből száműzendőnek tartjuk azon politikai indíttatású, álságos cselekedeteket, amelyekkel a magyar nemzet önmagára találásának ellenségei a mai napon megakadályozták a Szent Korona Mise című oratórium ősbemutatóját a budapesti Szent István-bazilikában - fogalmaz az az állásfoglalás, amelyet a résztvevők egyhangúlag fogadtak el.

Last minute

Vigh Kristóf, az oratórium zeneszerzője elmondta, hogy az énekesek közvetlen a hangverseny kezdete előtt - miután a zenekar és a kórus már felvonult - jelentették be: a karmester egyetértésével úgy döntöttek, hogy az előző esti főpróbán felmerült hőmérsékleti és felkészültségi problémákra tekintettel, művészi presztízsüket sértené az ősbemutatón való közreműködés.

A szerző rámutatott: véleménye szerint, mivel nem egy fizetett előadásról, hanem templomi áhítatról és tisztelgésről volt szó, egyáltalán nem volt indokolt, hogy legalább részleteket ne adjanak elő az egybegyűlteknek. Hozzátette: csalódottak és szomorúak, de optimisták a jövővel kapcsolatban és hamarosan - feltehetőleg más karmesterrel és szólistákkal - bemutatják a Szent Korona Misét.

"Nem lehet véletlen"

Eőry Karácson, a Szent Korona Szövetség főtitkára utalt arra: nem tartja véletlen egybeesésnek azt, hogy mind az énekesek, mind Tempfli József nagyváradi megyéspüspök - aki a szentmisét mutatta volna be - lemondták a részvételt. A püspökhöz intézett leveléből, amelyet a Magyarok Házában rendezett eseményen felolvasott, kiderült: szövetségük elnökének, Kiss Imrének a tevékenységét sejti Tempfli József távolmaradásának a hátterében meghúzódni.

A főtitkár arra kérte a Magyarok Világszövetségét vegyék át a stafétabotot és segítsék elérni azt, hogy a Szent Korona visszataláljon a nemzethez és a nemzet a Szent Koronához, terjesszék ki a nemzetkoronázás eszméjét a világ magyarságára.