Szólásszabadság versus közösség elleni izgatás

2003.08.21. 17:10
Nem jelent meg a a gyanúsítotti kihallgatáson a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) csütörtökre beidézett Rashwan Mohamed Pécsett élő egyiptomi közíró, akivel szemben közösség elleni izgatás miatt indult eljárás - közölte a rendőrség az MTI-vel.
Rashwan Mohameddel szemben még tavaly decemberben a Magyar Iszlám Közösség tett feljelentést, kifogásolva az írónak a Magyar Demokrata című lapban 2002 őszén megjelent egyik cikkét - mondta el a BRFK vizsgálati főosztályának ifjúságvédelmi alosztályvezetője.

Németh Péter közölte, a feljelentés nyomán az ügyészség nyomozást rendelt el, az eddig lefolytatott vizsgálat, a szakértői vélemény alapján megalapozottá vált a közösség elleni izgatás gyanúja. A szerzőt írásáért a bíróság akár 3 év szabadságvesztéssel is sújthatja.

Gyűlölet az anyatejjel

Az alezredes ismertetése szerint Rashwan Mohamed "Miért van kudarcra ítélve a terrorizmus elleni harc?" című cikkében olyan állításokat fogalmazott meg, miszerint "minden iszlám potenciális terrorista", vagy "már gyermekkorától, az anyatejjel szopja magába a más vallások elleni gyűlöletet, uszítást".

A szerző emellett azt írta: "minden mecset a terrorizmus kiképzőtábora", és "nem lehet megsemmisíteni a terrorizmust az iszlám megsemmisítése nélkül".

Megsértik szólásszabadságát - véli az író

Németh Péter kitért rá, Rashwan Mohamed nem tagadta, hogy ő írta a cikket. A csütörtöki gyanúsítotti kihallgatáson azonban nem jelent meg, ennek indokait pedig nem tudatta a rendőrséggel.

Az alezredes - mint mondta - a sajtóból értesült arról, hogy az író engedetlenségével az iszlám veszélyeire, illetve arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy amikor őt a rendőrség elé citálják, valójában a vélemény- és szólásszabadságot éri sérelem.

Rashwan Mohamed 16 éve él Magyarországon. Elsősorban arab és magyar költészettel foglalkozik, 1992-1995 között a Pécsi Tudományegyetemen oktatott kultúrtörténetet, jelenleg szabadúszó. Rendszeresen publikál hazai és külföldi lapokban, többnyire arról, milyen veszélyeket rejt az iszlám a világ számára.