Zsolnay Kulturális Negyed

2008.12.12. 11:47
Az Európa Kulturális Fővárosa program egyik beruházása a pécsi Zsolnay Gyár területén létrejövő, mintegy 41 ezer négyzetméteres Zsolnay Kulturális Negyed – olvasható a program hivatalos honlapján.

A jelenleg is működő porcelángyár az épület keleti részeibe költözik, az így felszabadult mintegy negyven ezer négyzetméternyi területen mintegy 200 ezer látogató befogadását és kulturális-művészeti tevékenység kialakítását tervezik. A Zsolnay Kulturális Negyedben informatív látogatóközpontot, parkolókat, kávézókat, egyetemi közösségi tereket terveznek. A projekt keretében az épületeken túl felújítanák az értékes növényeket rejtő és műemlék szobrokkal, vázákkal díszített Zsolnay Gyár parkját is.

A Negyed további négy részre lesz tagolható:

Míves Negyed

A legdíszesebb épületek, ahová a Zsolnay család és a gyár történetét bemutató kiállítást, szecessziós kávéházat, rendezvényhelyszíneket, szállásokat, kézműves utcát, és művészeti vállalkozásokat segítő helyiségeket terveztek.

Alkotónegyed

Kortárs művészeti kiállítások, műtermek, alkotóházak, ifjúsági rendezvények, és próbatermek lennének az egykori pirogránit üzem és környékének területén.

Családi- és Gyereknegyed

A Zöld-házba (egykori DOZSO) a Bóbita Bábszínházat, emellett kézműves foglalkozásokat, családi játszóteret, szabadtéri színpadot és egy a „Csodák Palotájához” hasonlatos interaktív ipartörténeti kiállítást költöztetnék ide.

Egyetemi Negyed

A Zsolnay Kulturális Negyed déli részének épületeit a tervek szerint a PTE Művészeti Kar intézetei művészetoktatási céllal használnák.

A gyár déli részén tervezik egy nagy parkoló kialakítását, amihez a 6-os úton egy új csomópont építése is kapcsolódna.

A nyertes terveket az MCXVI Építész Iroda Kft. készítette el. Az engedélyezési eljárás megindítását 2008. novemberére tervezi a Pécs2010 menedzsment.