KAPTÁR Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont

2008.12.12. 11:44
Az EKF program negyedik projektje egy olyan több mint 13 ezer négyzetméteres regionális központról szól, ahová három városi könyvtárat és a Pécsi Tudományegyetem jogi kari és közgazdaságtani könyvtárát költöztetnék össze. Közel ötszáz fő számára is tudnának konferenciát rendezni az épületben, ahová kávézót, kiállítóteret és tetőkertet is terveztek.

A tervek szerint az épület eszmei központja a földszintről nyíló úgynevezett Kaptár lesz. A projekt célja egy több mint 13 ezer négyzetméteres regionális könyvtár és tudásközpont felépítése, ahová a város három jelentős könyvtárát költöztetnék: a Pécsi Városi Könyvtárat, a Csorba Győző Megyei Könyvtárat és a Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtárát és a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának, illetve a Közgazdaságtudományi Karának könyvtárait is.

A könyvtárakat a pinceszinti raktár szolgálja majd ki. A szabadpolcos terek, az olvasóterek, a folyóirat olvasók és a tanulóhelyek az épület 1-3. emeletein lennének kialakítva, a 4. emeleten pedig a zenei könyvtár.

Két, egyenként 200 fős előadóterem is helyet kapna az épületben, amiket az egyetem jogi és közgazdasági kara fog használni. Ezeket összenyithatóra tervezik, így nagyobb rendezvényeknek is lenne hely az épületben. Ezen kívül egy 150 fő befogadására alkalmas konferenciateremet, több kutatószobát, internetes munkaállomást és egyetemi kutatóközpontot is terveznek. A legfelső szinten a tetőkerthez kapcsolódna egy gyerekkönyvtár és egy játszószoba. Ezen kívül több közösségi tér, könyvesbolt, kiállítótér és kávézó is helyet kapna az épületben.

A Pécs belvárosának keleti határára tervezett épülethez egy 261 férőhelyes felszíni parkoló is kapcsolódna. A tervrajzokat a budapesti Török és Balázs Építész Iroda Kft. készítette el, és Pécs önkormányzata 2008. szeptember 25-én kapta meg az építési engedélyt.