Dögöljön meg az underground is, de méltósággal

2008.01.10. 17:29
Másfél hónapos fesztivállal búcsúzik mától a Kultiplex. A központ végleges tavaszi lebontása apropóján tartott sajtótájékoztatón Bakács Tibor Settenkedő szenvedélyesen kelti ki az alternatív kultúra hanyatlása, az emberi méltóság eltiprása és a mindenkori hatalom ellen. A budapesti alternatív kultúra utóbbi közel egy évtizedének talán legfontosabb helyét azért kell lebontani, hogy a kőhajításnyira lévő, a Kultiplex vételárának hétszereséért értékesített területen elkezdődhessen végre az ingatlanfejlesztés. A Kultiplex helyén park lesz, ugyanis a másik építkezéssel elvont zöldterületet pótolni kell.

Eladják, hogy bevessék fűvel

A Kinizsi utca 28. szám alatt található Kultiplex a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Budapest Film közhasznú társaságé volt. A kulturális központot tavaly februárban vette meg a Ferencvárosi Önkormányzat, nem sokal kevesebb, mint 170 millió forintért. (Az összeget a főváros a Toldi mozi felújítására fordítja majd.) Mindeközben a IX. kerület egy kőhajításnyira, az Üllői úti oldalon (27. szám alatt) 1,3 milliárd milliárd forintért adott el egy, a Kultiplex területével nagyjából egyező nagyságú foghíjtelket egy ingatlanfejlesztő cégnek. Ezen azonban csak úgy kezdődhet el az átalakítás, ha a Kultiplexet lebontják, és fűvel vetik be a helyét. Az Üllői úti építkezéssel csökkenne ugyanis a városrendezési szabályozás által meghatározott zöldterület aránya, amit a kultúrközpont parkosításával szeretnének pótolni.

„Az ember teste nem olyan értékes, mint egy ingatlan”

„Méltósággal kell megdögleni, még ebben a korszakban is! Dögöljünk meg mi is és az underground is!” - a Kultiplexben tartott déli sajtótájékoztatón nagyrészt ilyen, és ehhez hasonló érzelemkitörések jellemezték Bakács Tibor Settenkedőt, aki megjegyezte azt is, hogy jellemző módon mire védetté nyilváníthatnák a Kultiplex bauhaus épületét, amire szintén ők tettek javaslatot, már bonthatják is le. A mindenkori hatalmat ostorozva pedig kitért arra is, hogy véleménye szerint a jelenlegi kormány is megmutathatná végre liberális vonásait, valamint hogy nem kell Berlinbe vagy Párizsba mennie az embernek ahhoz, hogy jól működő alternatív kultúrpolitikát találjon, hiszen az például Pozsonyban és Szerbiában is sokkal működőképesebb, mint nálunk. A parkosításról meg annyit mondott (némi ironikus éllel), hogy rengeteg zöldpárti jár a Kultiba, például horgászok, valamint azt, hogy nem hiszi, hogy tényleg parkot építenének a lebontott kultúrközpont helyén, maximum autóparkot. „Harcolunk, amíg tudunk, élő lánccal tiltakozunk majd, áttaposhatnak rajtunk, nem olyan értékes egy ember teste, mint egy ingatlan” – gesztikulált Bakács.

Egy sarokra a Ráday utcától

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a IX. kerületi önkormányzat az évek során passzivitásával is nagyban hozzájárult a Kultiplex épületének leromlásához, illetve a kultúrkomplexumról a környéken kialakult negatív véleményhez. A Kultiplexre állandóan panaszkodtak, például közönsége miatt is, környékét szeméttelepnek használták, sokan rendszeresen odahordták például a lomtalanítás során felhalmozott cuccaikat is. Az önkormányzat tényleges támogatására azonban sosem számíthattak, a kerületben "mostohagyerekként" tekintettek a Kultira. Hasonló eszmeiségű kultúrközpont létesítésre a környéken jelenleg nincs lehetőség. hacsak az önkormányzat által felajánlott dohos pincehelyiségeket nem tekintjük annak, hangzott el a tájékoztatón.

Ugyanakkor mindössze egy saroknyira található az európai szintű kultúrutcává alakított Ráday utca, melynek fellendítéséről a sajtótájékoztatón is elmondták, hogy az a IX. kerület elévülhetetlen érdeme. Pár éve egyébként még a Ráday utcában is több volt a lakossági bejelentés, telefon, panaszbeadvány, a környéken lakói azonban a kultúrutcához alkalmazkodva fokozatosan lecserélődtek. A sajtótájékoztatón azonban kiemelték azt is, hogy egyrészt a kultutca drága szórakozóhelyeit sokan nem engedhetik meg maguknak, míg a Kultiplex jóval szerényebb áraival a fiatalabbak szórakozási és kultúrigényeit elégíti ki (ráadásul központi helyen, nem valahol a város szélén), másrészt a Kulti lebontásával a budapesti alternatív kultúra újabb olyan helye szűnik meg, ahol rendszeresek voltak a koncerteket, a lehető legváltozatosabb zenei műfajokban, ráadásul a Tilos Rádió és egy mozi is működött itt.

Dózerolás, vidám és ingyenes temetés

A Kultiplexben a mai nappal, mintegy tiltakozásként is, búcsúfesztivál kezdődik, minden nap ingyenes koncertekkel, egészen február 23-ig, 28-án ugyanis teljesen ki kell üríteni az épületet. „Úgy lesz ingyenes, hogy a pult termeli ki” – mondta el az erre vonatkozó kérdésre Jakab Zoltán programszervező, aki kihangsúlyozta, hogy a Dózer Fesztivál a Kulti utóbbi hat évének szellemiségét követi, azaz a reggae-től az extrém metálig minden műfaj képviselteti majd magát. Sőt, számos külföldi együttes is fellép majd, például a kaliforniai Mad Caddies zenekar is, akiket a programszervező szerint sokkal egyszerűbb volt meggyőzni az árengedményről, mint számos magyar fellépőt.