Az önkormányzat elfoglalta a Kultiplexet

2008.02.28. 11:29
A "szedett-vedett verőemberek" csak a Tilos Rádió aktuális műsorvezetőit és a kultiplexeseket engedik be kisebb dulakodás után. Az Index munkatársát kidobták.

Tizenöt biztonsági torlaszolja el a Kultiplex bejáratát ma reggel óta, ugyanis az épületet február 28-án venné át a ferencvárosi önkormányzat. A biztonságiak Dr. Oszvári István, ferencvárosi jegyzőt kísérték el, aki egy határozatot adott át arról, hogy ki kell üríteni a szórakozóhelyet. "Őriztetjük az épületet, innentől kezdve a tulajdonunkat őriztetjük. Azt akartuk elkerülni, hogy ne legyen tüntetés, ne láncolják oda magukat az emberek érzelmi alapon" - mondta az Indexnek a jegyző.

Jogi bonyodalom

Dirner László, a Kultiplexet üzemeltető Centrifuga Kft. képviselője a jegyzőnek egy nyilatkozatot adott a helyszínen a jelen lévő tucatnyi kultiplexes képviseletében. Ezen az állt, hogy ők birtokon belül vannak. Az üzemeltető kft. egyik problémája, hogy hivatalosan nem értesítették őket az épület kiürítéséről, csak a sajtóból értesültek a döntésről. A jegyző szerint helyesen jártak el, hisz ők a bérlőkkel tartották a kapcsolatot: "hétfői napon ezt megbeszéltük az épületet bérlő Kultiplex Kft. megbízott képviselőjével, Adamik Évával, aki ma birtokba adta nekünk az épületet."

Egy korábbi döntés értelmében február 28-án kell kiüríteni az épületet, amit a ferencvárosi önkormányzat 2005-ben vásárolt meg, mondta az Indexnek a jegyző. A jogi helyzetet az is bonyolítja, hogy bár az ingatlant a főváros, pontosabban a főváros tulajdonában lévő Budapest Film eladta a IX. kerületnek, a földhivatal valamiért elutasította az új tulajdonos bejegyzését.

Szedett-vedett önkormányzati csapat

"Birtokvédelemre adjuk be az igényünket miután jogos birtokhelyzetben vagyunk, az üzemeltetési és bérleti szerződésünk még 2,5 évig érvényes - mondta a Centrifuga Kft. cégvezetője, Bodor András. - Birtokvédelmi eljárást fogunk kezdeményezni az önkormányzat ellen a közép-magyarországi regionális közigazgatási hivatalnál, ahol azt is kérvényezzük, hogy jelöljenek ki egy elfogulatlan jegyzőt."

"Az is furcsa, hogy a jegyző az eljárást jogosnak gondolja, de ami még jobban megdöbbent, hogy erre egy szedett-vedett csőcseléket alkalmazott - folytatta Bodor. - A verőemberek dulakodnak a vendégeinkkel, testi sértéssel fenyegetik őket. Még kitűzőjük sincs, ami pedig a biztonsági szolgálatoknál alap lenne. Nem válaszolnak a kérdésekre, maximum annyit, hogy 'ahhoz semmi közöd', és nem is igazolják magukat."

A Kultiplex épületében működő intézmények további sorsáról ma délután 3-kor tartana sajtótájékoztatót Bakáts Tibor Settenkedő és Vörös András, de a jegyző szerint erre már nem lesz módjuk, maximum az épület előtt. Oszvári ma 2-kor megbeszélést tart a Tilos rádió képviselőjével. Az Index munkatársát kidobták az épületből.