Hiller a magyar kultúra napján osztott

2008.01.22. 12:45
Hiller István oktatási és kulturális miniszter kitüntetéseket adott át kedden, a magyar kultúra napján Budapesten, a Néprajzi Múzeumban. Egyben bejelentette, hogy idén 2,4 milliárd forint a kultúra fejlesztésére.

Hiller István miniszter és Schneider Márta kulturális szakállamtitkár Márai Sándor-díjat adományozott: Bogdán László erdélyi költőnek és prózaírónak szerteágazó irodalmi munkássága elismeréséül, Darvasi László prózaírónak műveivel elért nemzetközi sikereiért, Petőcz András költőnek, prózaírónak Idegenek című kiemelkedő regényéért. A Márai Sándor-díj írói életműért vagy kimagasló értékű prózakötetért valamint magyar író külföldi elismerést szerzett munkásságáért adományozható állami kitüntetés. Jutalomösszege 200 000 forint fejenként

A miniszter és szakállamtitkára Csokonai Vitéz Mihály Alkotói Díjat adományozott a nem hivatásos művészetek és a népművészet területén kimagasló értékű tevékenységet végző alkotóknak, művészet-pedagógusoknak, művészeti együttesek vezetőinek. A további díjazottakat név szerint itt tekinthetik meg. Közösségi Díjat adtak a nem hivatásos amatőr együtteseknek, művészeti alkotóközösségeknek (Bartina Táncegyüttes, Budakeszi Kompánia Színházi Műhely Alapítvány, Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesület, ELTE Bartók Béla Énekkarának és Egyetemi Koncertzenekara, Galántai Kodály Zoltán Daloskör).

Hiller miniszter és Schneider szakállamtitkár Bibliotéka Emlékérem elismerést adományozott azoknak a könyvtárosoknak, akik irányító, elméleti vagy gyakorlati munkájukkal jelentős mértékben hozzájárultak a magyar könyvtári kultúra fejlődéséhez. Hiller István Pro Cultura Hungarica emlékplakettet adományozott, ami a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében, valamint a magyar nemzet és más nemzetek művelődési kapcsolatainak gazdagításában elévülhetetlen érdemeket szerzett külföldi állampolgárok részére adható.

Hiller István Szüdi János közoktatási szakállamtitkár, valamint Marherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár az alap-, közép-, felsőfokú oktatási és szakoktatási területen végzett magas színvonalú munkáért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenységért Apáczai Csere János-díjakat adományozott. Hiller István miniszter, Szüdi János közoktatási szakállamtitkár, valamint Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár a magyar neveléstudomány eredményeinek felhasználása területén kiemelkedő tevékenységet folytató pedagógusok és neveléstudományi kutatók munkájának elismeréseként Kiss Árpád-díjat adományozott öt tanárnak.

Hiller István és Szüdi János az alap- és középfokú oktató-nevelő munkát végző tanároknak a gyermekek harmonikus személyiségformálásában végzett kiemelkedő tevékenységéért Németh László-díjat adományozott tizennégy tanárnak, illetve posztumusz Németh László-díjat adott Milosevits Péternének, a budakalászi Kalász Suli Általános Iskola igazgatójának, közoktatási szakértőnek, aki a közelmúltban hunyt el.

Kaptak még díjat tanárok a gyermekek harmonikus személyiségformálásában végzett kiemelkedő tevékenységéért (Sándor-díj) , és kiemelkedő gyógypedagógiai munkáért (Éltes Mátyás-díj).

2,4 milliárd kultúrára

Az átadás után Hiller bejelentette, idén a kultúra fejlesztésére 2,4 milliárd forintot fordít az Oktatási és Kulturális Minisztérium. A fenti összegből a népi kultúrára és hagyományőrzésre, a kistérségi kultúra fejlesztésére 730 millió forintot költenek, a vidék muzeális és levéltári értékeinek megőrzésére 470 millió forintot.

Külön forrásbázist különítenek el az egyházi gyűjtemények és levéltárak fejlesztésére. A könyvtári értékek digitalizálására 220 millió forintot fordítanak.