'Filmesek vagyunk, nem terroristák'

2002.04.08. 17:23
'Nem lesz rendbontás a Hídember ma esti premierjén' - ígérte a Bánk Bán előadásán röplapokat szóró Madzag Filmegylet egyik alapítója. Belépőt ugyanakkor nem kaptak, a producer újabb akciótól tart.
Nem tervez újabb demonstrációt a Bánk bán film premierjén röplapokat szóró Madzag Filmegylet. "Az akciót ezúttal az Uránia mozi biztonsági őrei fogják csinálni" - jegyezte meg Pálfi György, a Madzag egyik alapítója, aki egyébként az idei Filmszemle legjobb első-filmes díjában részesült.

A nem heroikus magyar történelmi tablófilmeket forgató filmesek nevében fellépő egylet célja az Uránia megnyitóján nem a rendbontás volt. "A filmesek végső kétségbeesésükben szánták rá magukat erre a lépésre, mivel máshogy nem lehetett felhívni a figyelmet arra, hogy nagy baj van." A megkezdett filmek, pénz hiányában, immár fél éve állnak, és egyelőre még remény sincs arra, hogy a forgatások a közeljövőben folytathatók lesznek.

Az áldatlan állapotok hatásai - a filmkészítés több évig tartó folyamata miatt - nem most, hanem két-három év múlva lesznek érezhetőek - jelezte Pálfi - amikor nem kerülnek majd új magyar filmek a mozikba. A folyamatosság fenntartásához 600 millió forint gyorssegélyt vár a szakma. Az ügy azonban csak egy demokratikus alapokon nyugvó filmtörvény megalkotásával rendezhető véglegesen.

"A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 1998-ban a kiemelt célok között jelölte meg a film- és mozgóképtörvény létrehozását." - ismertette a Magyar Fimművész Szövetség néhány napja kiadott nyilatkozata - "A filmtörvény azonban máig nem született meg, s ezt súlyos kudarcként értékeli a szövetség."

A Madzag Filmegylet egyébként tervezte, hogy megjelenik a Hídember premierjén, jelezve, hogy nem az adott produkciókkal, hanem a támogatások rendszerével van problémájuk. Felvették a kapcsolatot Bereményi Gézával, a Hídember rendezőjével is, de végül mégsem kaptak meghívást a szigorúan zártkörű rendezvényre, mivel a producer változatlanul tart egy újabb akciótól.

Legyen így! - A Madzag Filmegylet nyilatkozata
A Madzag Filmegylet április elsején, a Bánk bán bemutatóján röplapszóró akcióval hívta fel a nyilvánosság figyelmét a filmes szakmában mára kialakult tarthatatlan helyzetre. Csatlakozott kezdeményezésünkhöz a Magyar Filmművészek Szövetsége és a Magyar Rendezők Céhe is.

Csatlakozásuk felelősséget ró ránk. Ennek a felelősségnek tudatában az alábbiakat kívánjuk leszögezni:

A Madzag Filmegylet kívül áll a politikán. Egyesületünk, és céljaink politikamentesek, nem kötődünk és nem is fogunk kötődni egyik párthoz sem.

Felhívásunk lényege, hogy egyszer s mindenkorra felszámolásra kerüljön a politika beszűrődése a filmkészítésbe.

Eddig nem így volt. Legyen így!

Eszményünk, hogy az adófizető polgárok pénzét, tisztességes versenyhelyzetben, precízen szabályozott törvényi keretek között, közalapítványokon keresztül, demokratikusan választott, csak elfogulatlan és megkérdőjelezhetetlen szakmai háttérrel bíró kurátorok osszák el.
Politikusnak a döntési folyamatban helye nincs. Eddig nem így volt. Legyen így!

Mindehhez szükséges egy megfelelő jogi garanciákkal körülbástyázott, a szakma egyetértésével meghozott filmtörvény.

Amíg azonban ez a törvény megszületik, egy pillanatra sem állhat elő olyan helyzet, hogy a szakma megbénuljon. A Magyar Mozgókép Közalapítvány nem rendelkezik a beadott filmtervek tisztességes finanszírozásához elegendő forrással. A hiányzó pénzek pótlására irányuló kérelemre eddig válasz nem érkezett.

Bármi is legyen a választások eredménye, a tárgyalásokat halogatni tovább nem lehet!

Erdélyi Dániel, Fazekas Csaba, Fischer Gábor, Groó Diana, Hajdu Szabolcs, Miklauzic Bence, Pálfi György, Török Ferenc, Barsi Béla, Lemhényi Réka

Madzag Filmegylet
2002 április 8.