Mészáros András, a jól fizetett dohánylobbista

2008.12.12. 11:42
Tasnádi Péter polgármester által, az Európa Kulturális Projekt élére másodikként kinevezett igazgató. A dohánylobbiból átnevező igazgató havi másfél milliós fizetésért dolgozott. Távozása után 2,6 milliós tartozást egyenlített ki a Menedzsment Központ. Mégsem emiatt, hanem azért váltak meg tőle, mert vezetése alatt nem változott az EKF kommunikációja.

A pécsi közgyűlés 2007. június 7-én választotta a korábban a British American Tobacco Hungary kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatóját, Kiss Tibor lemondása után. Mészáros András kinevezésben Tasnádi Péter polgármester tanácsadójának, Keszler Gábornak volt szerepe, aki korábban a British American Tobacco-nak dolgozott.

A Trendo Bandi néven vált híressé a programigazgató, mert Trendo étteremben tartott fogadóórákat, ahová azonban nem az érdeklődő pécsiek látogattak el, hanem sokkal inkább Mészáros András ismerőse. Az havi több mint 350 ezer forintos étteremköltségek csak töredéke annak, annak a több milliós kiadásnak, amennyibe Trendo Bandi került Pécs 2010 Menedzsment Központnak. Valószínűleg Mészáros András is ki tudta volna fizetni az éttermi számlákat a havi másfél milliós fizetéséből, vagy az idén júliusban felvett 1,2 milliós sikerdíjából. Fizetésén kívül, 2007. júliusi belépésétől távozásáig a cég fizette a vezetékes és mobiltelefon, valamint mobil internet-használatát is. Felső határt nem szabtak számára, így 2,6 milliós számlát kellett a központnak kiegyenlítenie.

Trendo Bandi nem volt irigy ember igazgatósága idején. Nemcsak ismerőseit vendégelte meg a pécsi étteremben, hanem sofőrjével is nagyvonalú volt. Papíron marketing menedzserként dolgozott Mészárosnak sofőrje, aki a hangzatos cím mellé 265 ezer forintos fizetést, 62 500 forintos lakhatási támogatást, ötezer forintos telefontámogatást és idén novemberben még egy 210 ezer forintos jutalmat is kapott. Ezen kívül havi másfél millió forint jutott az EKF diplomáciai rendszerének kiépítésére is, amivel Medgyessy Péter volt biztonságpolitikai főtanácsadójának, Akóts Klára cégét bízta meg. Ezt a feladatot elvileg egy pécsi illetőségű cég látja el.

Végül 2008 októberében váltották le, amit Tasnádi Péter polgármester azzal indokolt, hogy az általa vezetett Menedzsment Központ nem tudott hathatós lépéseket tenni annak érdekében, hogy az EKF kitörhessen a negatív kommunikációs környezetből. Az eltávolított igazgató azonban nem hagyta magát munkaügyi pert indított. Jogszerűtlennek tartotta a vele szemben alkalmazott eljárást arra hivatkozva, hogy hatályos szerződéssel rendelkezett.

Mészáros András leváltása után, november végéig még mindig a Zsolnay Örökséghez tartozó Csukás-házban lakott, csakúgy mint Kende Márta főigazgató-helyettes és Szász Andrea kommunikációs igazgató. Az EKF három egykori vezetőjének utazási és reprezentációs költségei együtt 1,35 millióra rúgtak.