Három pillérű támogatást javasol a filmszövetség

2001.03.01. 16:20
Olyan három pillérű játékfilm-finanszírozási rendszert tart elképzelhetőnek a Magyar Filmmművészek Szövetsége (MFSZ), mely részben kuratóriumi szelekció, részben normatív pontrendszer alapján osztja szét a kormányzat által megajánlott három milliárdos összeget - derült ki a szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Szomjas György főtitkár és a szövetség más tagjai a sajtótájékoztatón ismertették azokat a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához (NKÖM) benyújtott javaslatokat, amelyek a filmtörvény tervezetére és a filmfinanszírozás új modelljére vonatkoznak.

A tervezet szerint a minisztérium által megígért hárommilliárdos összegből egymilliárd jutna a Magyar Mozgókép Közalapítványnak (MMK), ahol egy demokratikusan választott kuratórium döntene a játékfilm-tervezetekről, minden esetben indoklási kötelezettséggel. (Tavaly a játékfilmes kuratórium mindössze 440 millióból gazdálkodhatott.)

Szintén egymilliárdot kapna a MAFILM Rt., amely mint piaci szereplő venne részt a játékfilmek gyártásában.

A maradék egymilliárdot egy - a nemzetközi trendet is követő - normatív pontrendszer alapján osztaná szét az MMK vagy a MAFILM, mely a producer korábbi teljesítményét eredmény-centrikusan értékeli (nézőszám, fesztiváldíjak, stb.)

Az NKÖM munkatársa az Indexnek elmondta: jelenleg vizsgálják a javaslat jogi és közgazdasági részleteit. Mivel azonban az MFSZ mellett a Magyar Rendezők Céhe, a Filmforgalmazók Egyesülete, a Mozisok Országos Szervezete, a Reklámfilgyártók Egyesülete és számos más szakmai szervezet is saját véleményt írt a kormányzati filmtörvény-tervezetről, a filmszakma és a kormányzat közti tárgyalások feltehetően csak hetek múlva folytatódhatnak.