Mária
-6 °C
-2 °C

Három pillérű támogatást javasol a filmszövetség

2001.03.01. 16:20
Olyan három pillérű játékfilm-finanszírozási rendszert tart elképzelhetőnek a Magyar Filmmművészek Szövetsége (MFSZ), mely részben kuratóriumi szelekció, részben normatív pontrendszer alapján osztja szét a kormányzat által megajánlott három milliárdos összeget - derült ki a szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Szomjas György főtitkár és a szövetség más tagjai a sajtótájékoztatón ismertették azokat a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához (NKÖM) benyújtott javaslatokat, amelyek a filmtörvény tervezetére és a filmfinanszírozás új modelljére vonatkoznak.

A tervezet szerint a minisztérium által megígért hárommilliárdos összegből egymilliárd jutna a Magyar Mozgókép Közalapítványnak (MMK), ahol egy demokratikusan választott kuratórium döntene a játékfilm-tervezetekről, minden esetben indoklási kötelezettséggel. (Tavaly a játékfilmes kuratórium mindössze 440 millióból gazdálkodhatott.)

Szintén egymilliárdot kapna a MAFILM Rt., amely mint piaci szereplő venne részt a játékfilmek gyártásában.

A maradék egymilliárdot egy - a nemzetközi trendet is követő - normatív pontrendszer alapján osztaná szét az MMK vagy a MAFILM, mely a producer korábbi teljesítményét eredmény-centrikusan értékeli (nézőszám, fesztiváldíjak, stb.)

Az NKÖM munkatársa az Indexnek elmondta: jelenleg vizsgálják a javaslat jogi és közgazdasági részleteit. Mivel azonban az MFSZ mellett a Magyar Rendezők Céhe, a Filmforgalmazók Egyesülete, a Mozisok Országos Szervezete, a Reklámfilgyártók Egyesülete és számos más szakmai szervezet is saját véleményt írt a kormányzati filmtörvény-tervezetről, a filmszakma és a kormányzat közti tárgyalások feltehetően csak hetek múlva folytatódhatnak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!