Írószövetség: napirenden Döbrentei és a kilépők

2004.03.01. 23:47
A Magyar Írószövetség választmánya kedden megvitatja azt helyzetet, amely Döbrentei Kornél költő január 11-én a Tilos Rádió előtt mondott beszéde nyomán alakult ki. Tábor Ádám író, szerint a testület ülése sorsdöntő lesz a szervezet jövője szempontjából.
Tábor Ádám többedmagával kezdeményezte, hogy a szövetség elnöksége "a nyilvánosság előtt elhatárolódjék Döbrentei Kornél kirekesztő szellemiségű nyilvános fellépéseitől és felszólítsa őt választmányi tagságáról való lemondására".

Tiltakoznak

Mint ismert a Tilos Rádióban karácsonykor elhangzott keresztényellenes megnyilatkozás miatt a Rákosmente Polgári Körök Egyesülése demonstrációt rendezett a médium betiltását követelve. A rendezvényen szónoklatot mondott Döbrentei Kornél, aki egy országos napilapban később azt írta, hogy beszédében egy régről tartó keresztényellenes tendenciát ítélt el.

A Döbrentei-beszéd miatt Parti Nagy Lajos, majd Nádas Péter író is bejelentette, kilép a szövetségből. Ugyanezt a lépést helyezte kilátásba Görgey Gábor volt kulturális miniszter, a Magyar PEN Club elnöke, ha a szövetség nem határolódik el a szerinte uszító szónoklattól.

Az írószövetség levélben tiltakozó 24 tagja - a többi között Balla D. Károly, Bodor Ádám, Konrád György és Sándor Iván - szerint tűrhetetlen, hogy a szövetség bármely tagja nyíltan gyűlöletre uszítson bármely kisebbség ellen.

Abszurd

Ha a választmány nem határolódik el és nem szólítja fel a költőt lemondásra, akkor egész más helyzet áll elő - fogalmazott az MTI-nek nyilatkozva hétfőn Tábor Ádám. Mint mondta, "jó néhány", köztük több, határon túli magyar írótól olyan jelzést kapott, nagyon meg fogják fontolni, tagjai maradhatnak-e az írószövetségnek.

Benyomása szerint a több mint ezer tagú írószövetségben számszerűleg valószínűleg kevesebben vannak, de írói rangjukat tekintve legalább olyan súlyúak a tiltakozók, mint a nem tiltakozó tábor.

Tábor Ádám elmondta: abszurdnak tartják, hogy valaki a Döbrentei Kornél által képviselt gyűlöletbeszéddel vezetőségi tag lehet az írószövetségben.

Választani kell

Az író szerint kétségtelen tény, hogy egy hagyományosabb értékrendet képviselő többség van a választmányban. Egy ilyen, népiesnek nevezhető eszmekör védernyője alá azonban szerinte nem kerülhetnek be fajvédő, kisebbségeket kirekesztő nézetek, mivel akkor már szélsőjobboldalinak nevezhető. "Az írószövetség választmányának választania kell Döbrentei Kornél szellemisége és az azt elutasítók szellemisége között" - szögezte le.

Mint tudatta, a tiltakozók Kalász Márton írószövetségi elnök kérésére az előző héten elküldték az írószövetségnek a Döbrentei-beszéd általuk kifogásolt "tételeit", és csatolták a költő néhány korábbi, hasonló szellemiségű megnyilatkozását, "amelyek mellesleg félreérthetetlenné teszik azt, amit állítunk".

Kalász Márton nem kívánt hétfőn az MTI-nek nyilatkozni arról, hogy az ügy megosztja-e az írótársadalmat. Megjegyezte: óvatosan szól az ügyben, mivel az elmúlt hetekben néhány újságíró "eléggé meghamisította" a megnyilatkozásait.

Szándékok, bejelentések

A tiltakozók a napokban újabb kifogást emeltek amiatt, hogy a választmány "kilépési szándékokkal kapcsolatos állásfoglalás" címen kívánja tárgyalni levelüket. Tábor Ádám a Magyar Hírlapnak korábban úgy nyilatkozott: a napirendi pont megfogalmazása azt sugallja, hogy az elnökség a levél aláíróit akarja burkoltan kilépésre késztetni.

Kalász Márton hétfőn erre úgy reagált az MTI-nek: egyáltalán nem erről van szó, hanem arról a néhány íróról, aki a tiltakozók levelétől függetlenül bejelentette, hogy kilép.

"Én túl sok jóindulatot ebben a félreértésben nem tudok felfedezni" - mondta, hozzátéve, hogy nem szeretne az események elébe menni. Kalász Márton tájékoztatása szerint a választmány nem zárhat ki senkit tagjai közül, ezt csak a közgyűlés teheti meg.