Bukott filmeket dotál tízmilliókkal az MMK

2005.04.13. 14:18
Titkos, szabálytalanságra utaló részletek is napvilágra kerültek a Magyar Mozgókép Közalapítvány játékfilmgyártásra kiírt pályázatának döntéseiről egy véletlenül kiküldött dokumentumban. Az 1,7 milliárd forint szétosztásáról szóló belső lista tanúsága szerint olyan filmrendezők kapták meg a 120 milliós maximális támogatást, akik hiányosan adták be pályázatukat, és olyan már bemutatott filmek jutottak több tízmilliós dotációhoz, amelyek nem tudták teljesíteni a beígért nézőszámot, vagyis megbuktak. Az MMK kuratóriumának elnöke időhiányra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni az Indexnek.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány "szimplán figyelmetlenségből" egy "nem nyilvánosságra szánt táblázatot" küldött közlésre a magyar.film.hu portálnak 1,7 milliárd forint április 7-i szétosztásának részleteiről. A táblázatot két nappal később egy "publikus" változatra cseréltették, addigra azonban az oldal fórumozói is felfigyeltek a visszavonatott lista tartalmára, derül ki a szerkesztők és az olvasók fórumos levelezéséből.

Költségvetés nélkül a maximumot

Az MMK véletlenül kiadott belső támogatási listája több meglepő tételt tartalmaz, többek között azt, hogy a legnagyobb összeggel támogatottak fele hiányos pályázatra kapott 120 millió forintot. A pályázat A kategóriájában indított, előkészítés előtt álló filmjére az amúgy rutintalansággal éppen nem vádolható közép és idősebb generációs Szász János és Sándor Pál úgy kapta meg a támogatást, hogy nevük mellett az a megjegyezés állt: "az MMK-tól kért összeg költségvetése hiányzik".

Húszmillió félsikerért

Támogatott, de nézetlen filmesek:
Jancsó Miklós legutóbbi filmjét (Mohácsi vész - 2004) 16 000-en nézték meg, Szilágyi Andorét (A rózsa énekei - 2002) 10 432-en, Szomjas Györgyét (Vagabond - 2003) 11 000-en, most 120, 100, és 80 millió forintot kaptak az új filmtervükre. Az A-listán - és a négy 120 millióval támogatott rendező közül is - csak Szabó István legutóbbi filmje ért el magas nézőszámot: a 2004-ben bemutatott Csodálatos Júliát például Magyarországon 140 000-en látták. A most 90 milliót kapott Török Ferenc nem teljesítette ugyan a vállalt 80 000-es határt második filmjével, a Szezonnal (2004), de legalább 50 000-es nézőszámot hozott. Dobray György 40 milliót kapott a Viszkisre, legutóbbi filmjét, A Szerelem utolsó vérig című közönségfilmet 2002-ben csak 25 000-en látták. Miklauzic Bencének, akinek késése ellenére 10 millióval támogattak a Zöld Sárkány gyermekei tervét, első filmjét az Ébrenjárókat 2002-ben 6 000-en nézték meg. A B-lista szerint a már bemutatottak közül sem a sikerfilmeket támogatták. Egyetlen kivétel a 100 000-es nézettségen túljutott Állítsátok meg Terézanyut!. Groó Diána Csoda Krakkóban című filmjét például 5 000-en látták eddig, mégis 15 milliót kapott utólag. A 30 millióval támogatott Pejó Róbert Dallas Pashamende című filmjét is csak ötezren látták eddig. A film csak egy hónapja fut a mozikban, de 8 000-es nézettségnél így sem lesz több. Érdekes, hogy a kuratórium vezetőjének, Grunwalsky Ferencnek legújabb filmjére, a Táncalakra (2003) is csak 4 639-en voltak kíváncsiak.
A szembetűnő szabálytalanságokon kívül az is meglepő, hogy a B pályázatoknál a "már leforgatott, esetleg már be is mutatott" filmek között már megbukott filmeket is támogattak. Köztük olyanokat is, amelyekre visszafizetendő nézettségi kölcsönt vettek fel. Eszerint 15 millió forintot kapott Deák Krisztina A miskolci boniésklájdra, amit húszezren néztek meg a vállalt nyolcvanezer helyett. De húszmilliót kapott Koltai Róbert is a Világszám!-ra, ami a beígért százezres nézőszámnak eddig a felét sem teljesítette.

Késés ellenére

Az MMK március 15-ére kiírt döntését három héttel később hozta meg, mégis volt, aki lekéste. Miklauzic Bence forgatókönyve a dokumentum megjegyzése szerint "határidő után érkezett" be a pályázatra. Ennek ellenére a fiatal rendező - aki Grunwalsky Ferencnek, a kuratórium elnökének főiskolai tanársegéde - tízmillió forintot kapott új filmjének előkészítésre. A megkésett pályázatban egyébként szintén nem volt költségvetés.

"Nem jutott el az agyukig"

Grunwalsky Ferenc az Indexnek időhiányra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni a támogatásokról, csupán annyit mondott: "Úgy látszik, nem jutott el senkinek az agyáig, hogy ez nem végleges állapot, mert a kuratórium még csütörtökön is ülésezik, és ott születik majd meg a végleges lista." Kérdésünkre azonban kiderült, hogy a csütörtöki ülés nem érinti majd a már megszavazott támogatásokat.

Óriási panama

"Röhejes, hogy a közalapítvány az adófizetők pénzéből bukott filmeket dotál" - jelentette ki az Indexnek Kálomista Gábor producer. Kálomista szerint az MMK vezetése úgy tesz, mintha nem lépett volna érvénybe a filmtörvény, amely pénzosztó rendszer átalakítására, a normatív támogatás bevezetésére kötelezte a közalapítványt. "Óriási panama az egész" - vélekedett a producer, és szerinte arra szolgál, hogy az MMK alapítói köre "vegye ki a legtöbb pénzt az állam zsebéből". Kálomista szerint egy maroknyi ember a pénzelosztás segítségével a törvényt áthágva próbálja továbbra is meghatározni, kik csinálhatnak filmet A és B kategóriában Magyarországon: azok akik "alapból kapnak" és a "barátok".