Másfélmilliárdot osztottak szét filmekre

2003.05.28. 12:13
Jancsó, Kamondi és Török Ferenc 100 milliót kapott az MMK pályázatán, míg a Hukkléval világsikert elérő Pálfi állami apanázs nélkül maradt. Az adófizetők 40 millióval támogatják Terézanyu filmes karrierjét.
Nyilvánosságra hozták a Magyar Mozgókép Közalapítvány 2003. tavaszi pályázatának eredményeit. Az alapítvány játékfilmes szakkollégiumához 107 filmtervvel pályáztak, ebből 43 alkotás részesült kisebb-nagyobb gyártási támogatásban, 7 film pedig az előkészületi munkálatokhoz kapott pénzt. A Magyar Hírlap információi szerint az Állami Számvevőszék szigorításokra szólította fel a Közalapítványt, ezután az MMK csak akkor folyósíthatja a támogatást, ha az alkotók a film teljes költségvetésére fel tudnak mutatni garanciákat, így várhatóan több nyertes produkció forgatása csak jövőre kezdődhet el.

100 milliós segítség

A játékfilmekre szánt 1 milliárd 450 millió forintos keretre több mint 8 milliárd forintnyi igény érkezett, a legnagyobb támogatás összege azonban nem haladta meg a 100 millió forintot. Ennyi pénzt kapott Kamondi Zoltán az Érsek látogatása című filmje, amely német-magyar koprodukcióban készül Bodor Ádám hasonló című kisregényéből, a Moszkva térrel ismertséget szerző Török Ferenc Szezon című balatoni mozija, Dárday István és Szalay Györgyi Márai-életrajza, és Mundruczó Kornél Delta című sci-fije, amely a Duna-delta jövőbeli tájain játszódik majd. Emellett az odaítélt legnagyobb összeget kapta Jancsó Miklós Mohácsi vész című újabb Kapa-Pepe-filmje is, a döntés érdekessége, hogy kuratórium elnöke az a Grünwalsky Ferenc, aki évek óta operatőre, sőt alkotótársa is az idős rendezőnek.

85 millió forint támogatást kapott Deák Krisztina Miskolci Bóni és Klájd című krimije, 90 milliót ítéltek meg Koltai Róbert Dodó és Naftalin című alkotásának, míg az Állítsátok meg Terézanyu filmváltozata 40 milliós állami támogatásban részesül.

Lemaradtak

Olyan nevek, mint Szomjas György, vagy Bacsó Péter azonban nem kaptak támogatást, sőt nem nyert a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálmával díjazott Mészáros Péter, illetve a Hukkléval többek közt Európa legjobb első filmese címet is kiérdemlő Pálfi György sem. Mészáros nem marad munka nélkül, hiszen egyik rövidfilmje forgatókönyvének költségeit az amerikai Twentieth Century Fox Film Corporation állja, de Pálfi egyelőre még nem tudja honnan szerez pénzt Taxidermia című, Parti Nagy Lajos novellájából készült forgatókönyvének megvalósításához.

A Hong Kongtól Torontóig jelentős fesztivál sikereket elérő rendező pályázatának elutasítása ellen a Madzag Filmegylet tagjai levélben tiltakoztak. A Pálfi volt főiskolás osztálytársait, így például a jelentős támogatást elnyerő Török Ferencet is tömörítő egylet tagjainak levelét azonban Schulze Éva, a játékfilmes pályázatokat értékelő zsűri elnöke egyelőre még nem kapta meg. Schulze a Magyar Hírlapnak nyilatkozva elmondta, hogy Pálfi elutasítás annak ellenére nehéz döntés volt, hogy a forgatókönyvet a kuratórium többsége elutasította.