Nem hozta a papírformát Bozóki

2005.07.07. 14:20
Igazgatóváltás a Műcsarnok élén. Fabényi Júlia helyett Petrányi Zsolt vezeti szeptembertől a kortárs képzőművészeti intézményt. Az Uránia Filmszínház élére Bakos Editet, a Honvéd Együttes vezetőjének pedig Aranyos Károlyt nevezte ki a miniszter.
Bár egy manipuláló szándékkal terjesztett dokumentum szerdán még Bencsik Barnabás pályázatától féltette a Műcsarnok jelenlegi igazgatójának helyét, a kulturális miniszter végül meglepetésre Petrányi Zsoltot nevezte ki az intézmény vezetőjének. A miniszter bejelentette, hogy az Uránia mozi élére a jelenlegi megbízott igazgatót, Bakos Editet delegálja, a Honvéd Együttes vezetője pedig Aranyos Károly lett.

Rendszerváltás

Kiélezett küzdelem zajlott a Műcsarnok igazgatói helyéért, ismertette a döntés menetét csütörtöki sajtótájékoztatóján Bozóki András. Ahogy az Index múlt héten kiderítette, négyen pályáztak a helyért: Bencsik Barna, Fabényi Júlia, Szilágyi Gábor és Petrányi Zsolt.

A pályázatok értékelése után Petrányi Zsolt, Dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet igazgatója, és Bencsik Barnabás maradtak versenyben, annak ellenére, hogy a véleményező bizottság többsége Fabényi Júliát javasolta újraválasztásra, Petrányi Zsoltra pedig egyedül Radnóti Sándor szavazott. A miniszter hangsúlyozta, hogy a nyolcfős bizottság csak javaslatot tett, amit azonban nem kellett elfogadnia. Bozóki más szakmai szervezetekkel és szakértőkkel folytatott konzultációk végén hozta meg döntését.

A miniszter vezetői múltja, a vidéki kulturális intézményekben szerzett tapasztalata mellett azért is Petrányit választotta, mert programját a magyar képzőművészetnek az európaiba integrálása köré építette, és mert a vidéki intézményeket a fővárosiakkal összekötő hálózatot dolgozott ki.

Sikeresnek nevezte ugyanakkor Fabényi Júlia működését, kiemelve az elmúlt időszak nagy kiállításait.

Távolságtartás

Az Uránia igazgatóválasztásánál Bozóki azt tartotta szem előtt, hogy a politikai zöngékkel megnyitott mozit eltávolítsák a politikától. Bakos Edit a filmes rendezvények sűrítésével, az olyan mostohán kezelt, de értékes műfajok bemutatásával, mint az animációs- és dokumentumfilmek, továbbá egyéb művészeti ágak bevonásával kapcsolná a mozit a kulturális vérkeringésbe.

Az Opera pályázati javaslattevő bizottságának tagjai
Dávid Tamás - közgazdász, Budapest Economics
Fáy Miklós - zenekritikus
Gregor József - énekes
Hamar Zsolt - karmester, a Pannónia Filharmonikusok vezetője
Horvát Ádám - rendező
Kovács Géza - Nemzeti Filharmonikusok igazgatója
László Géza - Antenna Hungaria vezérigazgatója
Peskó Zoltán - a Lisszaboni Operaház főzeneigazgatója
Rotter Oszkár - az Operaház szakszervezeti bizottságából
Rácz István - közalkalmazotti tanács
Dr. Schneider Márta - helyettes államtitkár NKÖM
Sebők Marcell - főtanácsadó, NKÖM
Bozóki András bejelentette, hogy mivel csak egyetlen pályázat érkezett a Pesti Magyar Színház főrendezői állására, még nem hoz döntést. Iglódi István kinevezéséről a szakma megkérdezése után dönt. Ha konszenzus mutatkozik a pályázó személye iránt, Iglódi lesz a színház főigazgatója.

A miniszter, szakítva a Műcsarnok pályázatánál alkalmazott módszerrel, nyilvánosságra hozta az Operaház igazgatói székéért pályázók munkáit véleményező bizottság névsorát. Bozóki András úgy tervezi, az Operaház főigazgatói pályázatán július 15-ig eredményt hirdetnek.

A Magyar Televízió kommentárja a névtelen levélhez
Az Index honlapján olvasható "A kulturális miniszter manipulálná az Ismeretlen Kiszivárogtató" című írásban felvetett üggyel kapcsolatban a tények a követezőek.

Bencsik Barnabás - napra pontosan egy hónappal ezelőtt - egy műsorötlettel kereste meg a Magyar Televíziót. A produkció a most futó Nagy Könyv című sorozatunkhoz hasonlóan az irodalom után a képzőművészet népszerűsítését szolgálná. Dr. Simon András, a Magyar Televízió műsorokért felelős alelnöke a faximilében mellékelt elvi szándéknyilatkozatot adta Bencsik Barnabásnak. Az, hogy ez a sorozat mennyiben tekinthető burkolt kampányműsornak, azt döntse el az olvasó. Egyébként pedig a műsorokért felelős alelnök a 2002-es választások óta egyetlen egyszer - e héten hétfőn - járt Kulturális Örökség Minisztériumának épületében, de nem Bencsik Barnabás társaságában.

Simon András, Műsorokért felelős alelnök

Simon András levele Bencsik Barnabáshoz

Tisztelt Bencsik Úr!

Szóbeli megbeszélésünkön megismerve a modern képzőművészetet népszerűsítő nagyívű elképzeléseit szeretném tájékoztatni, hogy a Magyar Televízió szívesen részt vesz ezek megvalósításában és együttműködik a Műcsarnokkal, mint intézménnyel, és annak szakember gárdájával. Különösen fontosnak tartjuk, hogy a televízió, mint vizuális médium méltóképpen elősegíti a fiatal, kortárs magyar képzőművészet eljutását a nagyközönséghez és ráirányítsa a figyelmét az alkotók műveire, munkásságára. Éppen ezért terveinkbe szívesen beleillesztjük az Ön, a jelenleg a Magyar Televízió képernyőjén látható A Nagy Könyv című műsorhoz hasonló javaslatát.

Simon András, Műsorokért felelős alelnök