Tutira elmarad a Művészetek Völgye?

2008.03.11. 15:30
Úgy tűnik, hogy a huszadik, jubileumi Művészetek Völgye Fesztivál anyagi okok miatt elmarad. Márta István, főszervező a részletekről nem hajlandó bővebben nyilatkozni, viszont a fórumokon még közel sem annyira biztos abban, hogy nem lesz idén Kapolcs, mint ahogy hivatalos közleményéből kitűnik. Újabb marketingfogás csak a hír, vagy az állami támogatás megszerzését szolgálja a sajtóvisszhang?

Huszadszorra már nem rendezik meg a Művészetek Völgyét, és ennek anyagi okai vannak. Márta István, a Művészetek Völgye szervezője, aki egyben a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke is csak annyit mondott el az Indexnek, amit már előtte is tudtunk, hogy nincs elég pénz, mert nem tudtak pályázni. A részletekről viszont csak a csütörtöki sajtótájékoztatón hajlandó beszélni.

A fesztivál tavalyi költségvetése 240 millió forint volt, ennek pontosan 32 százalékát fedezték állami támogatásból. Idén semennyi pénzt nem tudtak megpályázni, a hiányzó összeg pedig ellehetetlenítette a Művészetek Völgyét. „Lecsökkent a pályázatok száma, és az összegek is csökkentek” – mondta el Márta István az Indexnek. A pályázás nehézségeiről a Művészetek Völgye honlapjának fórumában Márta István azt írta, hogy az ÖTM és OKM idei pályázatai közt mindenki pályázhatott, kivéve a Balaton régió területén lévő rendezvényeket.

Támogatás nélkül nincsenek szponzorok sem

A Művészetek Völgye már évek óta anyagi gondokkal küszködik, utoljára 2004-ben olvashattunk arról, hogy pénzügyileg sikeres évet zártak. Akkor a látogatók száma meghaladta a kétszázezret, és a meghirdetett 1100 programból mindössze tíz maradt el. A fesztivál teljes költsége akkor 152 millió forint volt, aminek 8-10 százaléka jött vissza a belépőjegyek árából. A bevételt minden évben a hat rendező község - Kapolcs, Monostorapáti, Taliándörögd, Vigántpetend, Öcs és Pula - önkormányzata közt osztják szét. A 2003-as fesztivál költségvetése viszont 175 millió volt, tehát 2004-ben is spórolt a rendezvény, felvetődik tehát a kérdés, hogy nem lehetett-e volna idén kisebb költségvetésből kisebb fesztivált tartani, hogy a fesztivál rajongói, és a települések is jól járjanak.

A fesztivál honlapján a fő támogatók közt az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alapprogram, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Miniszterelnöki Hivatal, és a rendezvény helyszíneinek önkormányzatai állnak, de hosszasan sorolják a szponzorcégeket is. Márta István egyes hitetlenkedő fórumozóknak kifejtette, hogy azért ennyire fontos az állam támogatása, mert anélkül se a szponzorokkal, sem a fellépőkkel nem tudnak elkezdeni tárgyalni konkrétumokról.

A sikeres fesztivál ellenére Márta már 2004-ben felhívta a közvélemény figyelmét arra, hogy megoldandó anyagi gondjaik vannak. Akkor a fesztivál nyitása előtt egy nappal 42 millió forint hiányzott a költségvetésükből, az összeget a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Miniszterelnöki Hivatal biztosította. A 2007-es fesztiválról szóló hírekben is azt olvashattuk, hogy nyitáskor még ötvenmillió forint hiányzott.

Csak reklámfogás

A Művészetek Völgye Fesztivál honlapján fórumozók közt van olyan, aki szerint a bejelentés, hogy elmarad a fesztivál, csak trükközés, egy marketing akció, és szerinte Márta István ezért nem hajlandó részletesebben nyilatkozni a helyzetről csütörtökig. Márta erre azt reagálta, hogy ő sohasem szokott hazudni.

Egy másik hozzászólásában viszont még azt írja, hogy lázasan keresnek még egy megoldást, ami ellentmond a honlapra kitett közleménynek, illetve annak, amit nekünk is mondott, miszerint száz százalékig biztos, hogy elmarad a Művészetek Völgye 2008.ban.

"Kicsit meglep, hogy ennyien aggódtok. Lázasan keressünk 1fajta megoldást. Csütörtökön 13 órakor (valószínűleg) a Gödörben lesz a Völgy(sajtótájékoztató). Akinek kedve van, jöjjön oda. Üdv. : mártaistván"

Érvágás

Güntér Gyula, Kapolcs polgármestere az Indexnek elmondta, hogy nagy veszteség éri a környéket a fesztivál elmaradásával, nagy traumát fog okozni az ottaniaknak. „Erre felé sok a munkanélküli, és munkalehetőségekben sem bővelkedünk, a Művészetek Völgye a kis pluszt jelentett a lakosoknak, a segélyből tengődőknek az a pár tízezer forint, amit a tíz nap alatt meg tudnak keresni, nagyon is sokat jelent. De nemcsak anyagilag, erkölcsileg is érvágás ez, hiszen egy országos, sőt nemzetközi hírű rendezvényről van szó.”