Ingyenesek lesznek a múzeumok májustól

2003.10.03. 15:22
Jövő év májusától, az ország EU-csatlakozása után a múzeumok állandó kiállításai ingyenesen lesznek látogathatók, hogy ezzel is valóra válhasson a Múzeumok mindenkinek néven ez évben indított stratégiai program - közölte a kulturális minisztérium közgyűjteményi és közművelődési helyettes államtitkára pénteken Szentendrén.
A stratégia lényege: vonzóbbá tenni a társadalom szélesebb rétegei számára a múzeumokat, hogy ez által a kulturális örökség minél inkább közhasznúvá válhasson - mondta Koncz Erika.

Szavai szerint ennek érdekében már több sikeres kezdeményezés indult. Ezek között említette, hogy a vidéki gyerekek ingyen utazhatnak a fővárosba az országos közgyűjtemények csoportos látogatására és megjelent egy olyan kiadványt, amely útmutatóként szolgál a 14 országos múzeum kiállításainak jobb megismeréséhez.

Koncz Erika szólt arról, hogy egy didaktikai kézikönyv közreadását is tervezik, amely a múzeumok látogatásához ad támpontot a pedagógusoknak.

Emellett a múzeumok az eddigieknél színesebb programokat, kiállításokat szerveznek majd, hogy az óvodáskorú gyerekek és a nyugdíjasok számára is vonzóak legyenek ezek az intézmények - mondta a helyettes államtitkár.

Koncz Erika kitért arra is, hogy folytatni kívánják az iskolák és a múzeumok közötti kapcsolatok szorosabbra fűzését.