Várhegyi garantálta a dupla gázsit

2002.03.21. 09:33
Az Ember Tragédiája című dráma március 15-ei televízióközvetítését csak úgy vállalták a színészek, ha Várhegyi Attila, a Fidesz országos választmányának elnöke, a Nemzeti Kulturális Örökség volt politikai államtitkára garanciát ad arra, hogy a résztvevők dupla gázsit kapnak. Szikora János, a darab rendezője szerint a színészek azért fordultak Várhegyihez, mert a Magyar Televízióban nincs egyetlen olyan kompetens személy sem, akinek elhitték volna, hogy megkapják járandóságukat.
"A színészek joggal féltek a premieren a televízió élő adásától: attól, hogy így anyagi hátrány éri őket, hiszen később csökkenhet a darab előadásainak száma a közvetítés következményeként" - nyilatkozta Szikora János Az ember tragédiájának rendezője a Magyar Hírlapnak. A félelmet végül úgy sikerült eloszlatni, hogy Várhegyi a szokásos közvetítési díj dupláját ígérte a színészeknek.

Politikai garancia - de kinek a nevében?

"Várhegyi személyére azért volt szükség, mert a színészek számára a Magyar Televízió nem garancia. A televízió vezetőségében nem volt olyan kompetens személy, akinek a szép szavára elhitték volna, hogy ők valóban ilyen gázsit kapnak" - jelentette ki a rendező, hozzátéve, hogy ez esetben a garancia politikai volt, és ezt Várhegyi Attila adta meg. "A pénzt a televízió adta, de a minisztérium vállalta a garanciát, hogy az ígért összegeket valóban ki is fogják fizetni."

Egyelőre nem tudni, hogy milyen minőségében járt el Várhegyi, amikor ígéretet tett a színészeknek gázsijuk kifizetésére. Mint ismeretes Várhegyi Attila 2001. november 30-ig a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára volt, aki azután távozott posztjáról, hogy a bíróság elsőfokon hanyag kezelésért bűnösnek találta és 300 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta évek óta húzodó perében. A bíróság a korrupciós vádakban nem találta bűnösnek Várhegyit. A Fidesz választmányi elnöke jelenleg nem lát el közfeladatot.