85 millióval csökkentették a Nemzeti Színház költségvetését

2009.01.15. 14:50
A kormány a Nemzeti Színház igazgatói posztjára kiírt tavalyi pályázaton garanciát vállalt arra, hogy az intézmény három évig évi 1,7 milliárd forintos költségvetési támogatást kap. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) most azt jelentette be, hogy a Nemzeti költségvetését 85 millió forinttal csökkenti.

A kulturális tárca a Nemzeti Színház igazgatói posztjáért kiírt tavalyi pályázatban - amit Alföldi Róbert nyert meg - három évre vállalta a Nemzeti költségvetésének 1,7 milliárdos szinten tartását, amit rögtön az első évben átírt 1,615 milliárd forintra, tudtuk meg Hegedűs Judittól, a Nemzeti Színház gazdasági igazgatójától.

Arra hivatkoztak, hogy a 2009. évi egyedi támogatási összegek kialakításánál az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak figyelembe kell vennie a költségvetési szervek közalkalmazottait érintő 13. havi munkabér fizetésének korlátozását. Ennek támogatáscsökkentő hatását a közhasznú és gazdasági társaságokra is érvényesítik.

A havonta 7 millió forinttal kevesebből gazdálkodó intézménynél jelenleg a megoldási lehetőségeket vizsgálják, mivel az OKM csak január 6-án, egy emailben jelezte a költségvetés csökkenését. A gazdasági válság hatása a kulturális területen is megjelent, és itt is leépítések várhatóak.

"Szerencsésebb lett volna, ha erről a döntésükről már korábban értesülünk, mert így a már meglévő terveinken és működésünkön kell majd változtatnunk"- mondta Hegedűs Judit, a Nemzeti Színház gazdasági igazgatója, akit meglepetésként ért a kurtítás, viszont "Most lázas számolgatásba és tárgyalásokba kell kezdenünk, hogy a hiányzó összeg ellenére zavartalan maradjon a működésünk" - tette hozzá Hegedűs. A Nemzeti több száz embernek ad munkát.

A lehetőségek között néhány ember elküldése mellett felmerülhet bizonyos tervezett programok elmaradása, egyes, bemutató előtt álló darabok költségeinek csökkentése, a nemzetközi színházi találkozó is veszélybe került, ahogy a képzőművészeti projekt is. A Nemzeti költségvetésének részét képezi a kb. 350 millió forintos karbantartási költség és a Nemzet Színészeinek utalt 164 millió forint.

A Nemzeti Színházat ráadásul újra fenyegeti a ferencvárosi önkormányzat, amelyik 2007 óta küzd azért, hogy a hatalmas állami intézmény is fizesse be a színház átadása óta keletkezett iparűzési adót, ami 100 millió forint körüli összeg. Jelenleg erről tárgyalásokat folytat az önkormányzat, amelyik a jelenlegi gazdasági helyzetben nem akar elesni ennyi pénztől, illetve a költségcsökkentésen átesett színház.