Összeállt a Nemzeti igazgatói pályázatait elbíráló bizottság

2002.10.08. 17:35
Összeállt a Nemzeti Színház igazgatói posztjára beérkezett pályázatokat elbíráló 11 tagú bizottság; Görgey Gábor kulturális miniszter 7 szakmabelit kért fel, a szakmai szervezetek pedig 4 bizottsági helyre delegálhattak képviselőt. A bizottság október végére hozza meg döntését.
A miniszter felkérését elfogadva a zsűri tagja lett: Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója, Konter László, a Békés Megyei Jókai Színház igazgató-főrendezője, Szakonyi Károly író, Tarján Tamás irodalomtörténész, kritikus, Henye Nándorné kulturális igazgatási szakértő, Kállai Ferenc, a nemzet színésze és Harsányi László közgazdász, a Nemzeti Kulturális Alapprogram elnöke.

A bírálóbizottságba a Magyar Színházi Társaság Meczner Jánost, a Budapest Bábszínház igazgatóját delegálta, a MASZK Országos Színészegyesület Hegedűs D. Géza színművészt jelölte, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének küldötte Konrád Antal elnök, a Nemzeti Színházat pedig Blaskó Péter színművész képviseli.

A kuratórium javasol, a miniszter dönt

A kuratórium a miniszternek tesz javaslatot, s Görgey Gábor ennek alapján dönt a direktor személyéről. A Nemzeti Színház igazgatói posztjára heten nyújtottak be pályázatot; a jelentkezéseket szeptember 30-án éjfélig lehetett személyesen eljuttatni, illetve postára adni.

10 pályázóból 6 nyilvános

A pályázati csomagot tízen vették ki, s a ténylegesen jelentkezők közül hatan járultak hozzá nevük közzétételéhez. A direktori posztra Dalos Gábor szakújságíró, Székhelyi József színművész, Jordán Tamás, a Merlin Színház igazgatója, Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója, Márta István, az Új Színház igazgatója és Röthler Balázs színművész pályázott.

Az új direktor 2003. január 1-től tölti be pozícióját.