Konfliktusok a Tragédia közvetítése körül?

2002.03.11. 12:02
Schwajda György lemondását fontolgatja a Nemzeti Színház nyitóelőadásának közvetítése körül kialakult helyzet miatt - értesült a Magyar Hírlap. A Magyar Televízió élő egyenes adásban közvetíti az Ember tragédiáját.
A Magyar Hírlap értesülései szerint a Nemzeti Színház Rt. igazgatóját zavarja, hogy a Magyar Televízió élőben közvetíti az első premiert. Korábbi lapértesülések szerint Az ember tragédiájának március 15-i televíziós közvetítését maga a miniszerelnök szorgalmazta, s a direktor már akkor felvetette aggályait. A Nemzeti sajtóosztályán nem kívánták kommentálni az értesülést.

A napilap szerint a televíziós közvetítés előkészületei rendkívül nehéz helyzetbe hozza a rohammunkában próbáló a művészeket és a technikai személyzetet. A televíziós közvetítés módosításra kényszerítheti az előadást, a stáb által használt lámpák például befolyásolhatják az színpadon alkalmazott négy darab 8*12 méteres vetítővásznon futó videoanimációk látványát is.

400 millióért hangtompít a MÁV

Mivel a próbák alatt kiderült, hogy a közeli nagy forgalmú hídon közlekedő vonatok zaja élvezhetetlenné teszi az előadást, a MÁV közel félmilliárdos beruházásban, rohammunkában dolgozik azon, hogy a díszelőadását ne zavarja a déli összekötő vasúti híd forgalma. A Hírlap információi szerint híd egyik pályáján az elmúlt napokban már kicserélték azt a gumipólyát, amely csillapítja a vasúti sínek rezgését, ezáltal nem rázkódnak annyira a szerelvények.

Nyárig minden jegy elkelt

A Színház sajtóosztályán kérdésünkre elmondták: az Ember tragédiájára a nyári évadra elővételben elkelt az összes jegy, azaz a június 9-ig tartó szezon 27 előadására közel 25 ezren kiváncsiak. A Tragédiát követően Shakespeare "Vihar" című drámáját tűzi műsorra a színház. A Schwajda rendezte előadásra korlátozott számban lehet csak belépőt venni. A színház jegypénztárai március 16-án nyitnak.