Görgey kiírta a Nemzeti vezérigazgatói pályázatát

2002.07.15. 15:38
Görgey Gábor kulturális miniszter - a Magyar Színházi Társasággal történt egyeztetés után - kiírta a pályázatot a Nemzeti Színház Rt. vezérigazgatói posztjára.
A tárca vezetője Vass Lajos közigazgatási államtitkárral közösen tartott hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a pályázati kiírás az kedden a Magyar Hírlapban, július 30-ig pedig a Kulturális Közlönyben jelenik meg. Az Indexen már most olvasható.

A pályázatokat október 1-jéig várják, s azokat egy szakmai bizottság közreműködésével 30 napon belül bírálják el. A szakmai bizottság tagjait a miniszter egyelőre nem jelölte meg, az NKÖM sajtóosztályának közlése szerint a grémium leendő tagjait hivatalosan még nem kérték fel a feladatra.

Az új színházigazgató megbízatása 2003. január 1-jétől öt évre szól. A nemzeti kulturális örökség minisztere a pályázat nyertesének főigazgatói címet adományoz.

Gyorssegély a filmeseknek
Görgey Gábor a mai sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy megszületett a kormányhatározat a filmes szakmának juttatandó 800 millió forintos gyorssegélyről.

A Magyar Mozgókép Alapítványnál meglévő 320 millió forintot pedig a szakma befejezetlen filmek elkészítésére fordítja.

Mint elhangzott, a filmesek várhatóan e hét közepére állítják össze a befejezés előtt álló 25 film jegyzékét.

>>Részletek

A pályázók augusztus 5-tol 9-ig elozetes egyeztetés alapján megtekinthetik a Nemzeti Színház épületét, s az intézményről pályázati csomagban kapnak információkat.A pályázati anyagnak tartalmaznia kell a Nemzeti Színház szakmai koncepcióját, feladatrendszerének meghatározását, valamint a konkrét színházszakmai, szervezési, vezetési, gazdálkodási és marketing terveket.

Görgey Gábor jelezte, hogy a Nemzeti Színház vezetése mellett mindenképpen szeretnének művészeti tanácsot felállítani, ám az eddig felkért személyiségek nem vállalták a feladatot.

A tárca vezetoje a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy zajlik a gazdasági, jogi és technikai ellenorzés a Nemzeti Színház elozo idoszakára vonatkozóan, amelynek során Bosnyák Miklós jelenlegi ügyvezeto igazgató azt is megvizsgálja: miként lehetne korrigálni az akusztikai, illetve a színpad teljes "beláthatóságára" vonatkozó hiányosságokat.

Mint megírtuk, Huszti Péter egy hónappal ezelőtt mondott le a Nemzeti Színház ügyvezető főigazgatói tisztéről. Döntését azzal indokolta, hogy túl nagynak érezte az ügyvezető főigazgatósággal járó terhet. Azóta Bosnyák Miklós, a korábbi ügyvezető igazgató irányítja a színházat.

A miniszter vasárnap véget ért londoni útja kapcsán bejelentette, hogy 2007-re felújítják a Zeneakadémiát, 2003 decemberétől pedig szeretnének magyar évadot rendezni Nagy-Britanniában. Görgey a szigetországban tett látogatásán találkozott a brit Nemzeti Színház, a BBC rádió világszolgálatának és a British Council képviselőivel.