Kihirdették a folyóirat-pályázatok eredményeit

2001.04.03. 18:19
A Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) szakkollégiumai az idén valamivel több mint 438 millió forintot oszthattak szét a pályázó folyóiratok között, a keret jelentősebb része, 244 millió forint felett a folyóiratkiadási kollégium rendelkezett. Több határon túli magyar nyelvű folyóirat is nyújtott be és nyert el pályázatot. A kiemelten támogatott kiadványok általában az igényelt összeg 85-90 százalékát nyerték el.
A Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) szakkollégiumai az idén valamivel több mint 438 millió forintot oszthattak szét a pályázó folyóiratok között, a keret jelentősebb része, 244 millió forint felett a folyóiratkiadási kollégium rendelkezett - ismertette Jankovics Marcell, az NKA elnöke kedden Budapesten.

Idén a képzőművészeti kollégium 36,6 millió, a közművelődési 34,7, a múzeumi 25,5, a zenei 24, az iparművészeti 20, a mozgóképi 18,6, a táncművészeti, a fotóművészeti és az építészeti 16-16, a levéltári 6,6, míg a könyvtári kollégium 6 millió forintot oszthatott el. A színházi és a népművészeti kurátorok a közeljövőben döntenek a témában.

Kétszáz lap több mint 600 millióra pályázott

Győrffy Miklós, a folyóiratkiadási kollégium vezetője elmondta: noha az idén 50 millió forinttal nagyobb összegből gazdálkodhattak, ez még mindig nem elegendő a magyar folyóiratok életben tartásához. - Az NKA felhívására mintegy kétszáz lap pályázott, összesen 623 millió forintos támogatást kérve - ismertette a részleteket.

Győrffy Miklós hozzátette, hogy csak a támogatást igénylők töredékének tudtak anyagi segítséget nyújtani; közöttük volt néhány kiemelten támogatott folyóirat. A kiemelten támogatott kiadványok általában az igényelt összeg 85-90 százalékát nyerték el. A jelentős anyagi segítséget magukénak tudó folyóiratok között található például a Kortárs (16 millió), a Holmi (14 millió), a Tiszatáj (10 millió), a Jelenkor (9,5 millió), a Forrás (9 millió), a Magyar Napló, az Alföld és a Hitel (8,5-8,5 millió forint).

Sikeres határon túli kiadványok és sikertelen gyermekkiadványok

Több határon túli magyar nyelvű folyóirat is nyújtott be és nyert el pályázatot: például a Brünni magyar futár, a Firka, a Fórum, a Helikon, a Híd, a Kalligram, a Kárpáti Szép Szó, a Korunk, a Látó, a Moldvai magyarság, a Nyelvvédő, a Prágai tükör, és az Üzenet című határon túli folyóirat.

A folyóiratkiadási kollégium - a pályázati feltételekre hivatkozva - el is utasított pályázatot: a Csodalámpa című gyermekkiadvány kérelmét például azért nem tudta elfogadni, mivel a folyóirat nem számolt el a tavalyi támogatásának felhasználásával. Ugyancsak nem ítélt meg anyagi segítséget a nyolctagú testület a Dörmögő Dömötörnek, mivel a kurátorok információi szerint a gyereklapot tőkeerős, külföldi kiadó jelenteti meg.